Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Южна Корея: Сътрудничеството ни със САЩ се превръща в ядрен съюз

16 юли 2024, 23:57 часа • 1690 прочитания

„След подписването на съвместния план за ядрено възпиране сътрудничеството между Южна Корея и САЩ се превръща в ядрен съюз“. Това заяви южнокорейският президент Юн Сок-Йол на заседание на кабинета, предаде информационна агенция Yonhap.

Още: Пхенян предупреди Южна Корея за "опустошителни последици"

"Заехме позиция, която ще ни позволи да реагираме бързо и ефективно на всяка ядрена заплаха от страна на Северна Корея", заяви Йол. Южнокорейският президент призова министрите бързо да приложат мерки за подкрепа на регионите, засегнати от проливните дъждове в страната през последните дни.

Още: Южна Корея готви лазерно оръжие за сваляне на дронове (ВИДЕО)

На 11 юли САЩ и Южна Корея подписаха съвместен план за ядрено възпиране, насочен към подобряване на сътрудничеството срещу нарастващата ядрена заплаха от Северна Корея.

Още: Байдън посрещна южнокорейският президент в САЩ (ВИДЕО)

Всяка ядрена атака от страна на Северна Корея срещу Юга ще бъде посрещната с "бърз, съкрушителен и решителен отговор", се подчертава в документа. Президентите на двете страни заявиха, че документът ще осигури "основа за засилване на разширеното възпиране между САЩ и Южна Корея на всеобхватна основа", предаде БГНЕС.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес