Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Убит в атентата на "Ататюрк" бил в Турция, за да освободи сина си, който е джихадист

30 юни 2016, 08:22 часа • 890 прочитания

Тунизиецът, който загина в атентатите в Истанбул на летище „Ататюрк“, се е намирал в Турция, за да се опита да постигне връщане на сина си в родината. Синът му се намира в затвор в Турция заради това, че е прекарал известно време при ИД в Сирия, информират тунизийски медии.

На въпрос на АФП, генералният директор по консулските въпроси в министерството на външните работи Фейсал Бен Мустафа посочи, че синът на убития при атентатите тунизиец е бил в Ирак, след това – в Сирия. Сега той е задържан в Турция. „Не се знае какво точно е правел в тези две страни“, каза Бен Мустафа и изтъкна, че консулството на Тунис в Истанбул е било в контакт със семейството на младежа от декември, пише БГНЕС.

Няколко тунизийски медии потвърждават, че убитият в атентатите Фатхи Байуд – началник на педиатричното отделение във военна болница в Тунис, е бил от седмици в Турция, опитвайки се да постигне с помощта на тунизийското консулство репатриране на сина си. Частното радио Мозайка Еф ЕМ твърди, цитирайки министерството на външните работи, че младежът е бил в Сирия при бойци от ИД. Министерски източник, пожелал анонимност, от своя страна заяви, че бащата е успял след дълги месеци на молби да постигне връщане на сина си в Сирия. По време на атентатите той е бил на летището, за да посрещне жена си, посочи източник от министерството на отбраната.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес