Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Турция няма да се огъне под натиска на САЩ за С-400

27 ноември 2019, 18:25 часа • 2544 прочитания

Турция ще продължи да преговаря с Вашингтон, но няма да се огъне под натиска на САЩ във връзка с използването на руските противоракетни системи С-400, които са жизненоважни за турските отбранителни способности. Това обяви министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу, цитиран от турския вестник Daily Sabah.

"Предложихме на САЩ да се създаде работна група, ръководена от НАТО, но САЩ отхвърлиха предложението ни", изтъкна Чавушоглу.

Вчера американският му колега Майко Помпео определи като "притеснителни" тестовете на С-400 от страна на Турция.

САЩ многократно възразяваха срещу закупуването на С-400 от Анкара, изтъквайки, че руската оръжейна система е несъвместима със стандартите за сигурност на НАТО. Анкара настоява, че системите С-400 няма да представляват заплаха за Алианса и се противопостави на натиска на САЩ да отмени покупката им.

"Имаме различни мнения, но можем да продължим да разговаряме", отбеляза турският първи дипломат.

Daily Sabah пише, че решението на Анкара да закупи системите С-400 е било необходима стъпка, след като продължителните преговори за закупуване на противовъздушна система "Пейтриът" от Вашингтон се провалиха.

Доставките на С-400 от Русия за Турция започнаха в средата на юли. Очаква се системите да започнат да функционират с пълния си капацитет до април 2020 г.

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес