Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Три случая на маймунска шарка в Пакистан, Китай затяга мерките

16 август 2024, 10:36 часа • 658 прочитания

Първи случаи на заразяване с маймунска шарка са регистрирани в Пакистан. Отделът по здравеопазване на северната провинция Хайбер Пахтунхва съобщи, че в страната са установени трима пациенти, заразени с вируса на болестта маймунска шарка, предаде Ройтерс.

Пристигнали от ОАЕ

Вирусната инфекция е установена у пациентите при пристигането им от Обединените арабски емирства. Световната здравна организация (СОЗ) обяви неотдавнашното появяване на огнища на болестта за извънредна ситуация в областта на общественото здраве от международно значение, след като беше идентифициран нов вариант на вируса, предаде БТА.

Още: Швеция отчете първи случай извън Африка на новия щам на маймунска шарка

Заразените

В Пакистан и преди е имало случаи на маймунска шарка. Засега не е ясно кой вариант е открит при пациентите.

За двама от пациентите е потвърдено, че са болни от маймунска шарка, заяви Салим Хан, генерален директор на здравните служби в Хайбер Пахтунхва.

Пробите на третия пациент са изпратени в Националния здравен институт в столицата Исламабад за потвърждение, каза той и добави, че и тримата пациенти са поставени под карантина.

Още: СЗО обяви маймунската шарка за извънредна заплаха за общественото здраве

Мерки в Китай

Междувременно Китай обяви, че ще започне да проверява хората и стоките, пристигащи в страната, за маймунска шарка в следващите шест месеца. Това се случи само два дни, след като Световната здравна организация (СЗО) обяви вируса за извънредна заплаха за общественото здраве в световен мащаб, предаде АФП.

Хората, пътуващи от държави, в които са възникнали огнища на вируса, които са били в контакт със случаи на маймунска шарка или проявяват симптоми „трябва да поемат инициативата да обявят пред митницата при влизане в страната“, казаха от Митническата администрация на Китай, информира БГНЕС.

Превозни средства, контейнери и артикули от региони със случаи на маймунска шарка също трябва да бъдат дезинфекцирани.

Още: Бумът на маймунска шарка в Африка заплашва общественото здраве

Швеция

На 15 август 2024 г. Швеция съобщи за първия случай извън Африка на по-опасния вариант на маймунска шарка, а СЗО предупреди, че има вероятност да бъдат внесени нови случаи на този нов щам в Европа.

На 14 август СЗО обяви най-високата възможна степен на тревога във връзка с влошаването на ситуацията с маймунска шарка в Африка, наричайки я извънредна заплаха за общественото здраве в световен мащаб.

Само ден по-рано здравният надзорник на Африканския съюз обяви свое собствено извънредно положение за общественото здраве във връзка със засилващата се епидемия.

Още: Ситуация като с Ковид: СЗО се готви да обяви извънредно положение заради Конго

Заболяването

Маймунска шарка е инфекциозно заболяване, причинено от вирус, който се предава на хората от заразени животни, но също може да се предаде и от човек на човек при близък физически контакт. То причинява треска, мускулни болки и големи циреи по кожата. 

Какви са симптомите на маймунската шарка? Говори проф. Ива Христова

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес