Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тайванците почват да не се плашат, че Китай ще ги превземе

14 януари 2022, 07:25 часа • 3728 прочитания

Намалява броят на тайванците, които се страхуват от предстояща война с Китай, според ново проучване, което показва, че останалата част от света е много по-притеснена от тези, които са в центъра на това потенциално геополитическо кризисно огнище.

Според проучването, публикувано вчера от тайванското списание Commonwealth, 35,4% от анкетираните са заявили, че се притесняват от избухването на военен конфликт в Тайванския проток през следващата година, което е с близо 15 процентни пункта по-малко в сравнение с миналогодишното проучване. Проучването също така установи, че 59,7% от хората не смятат, че Китай в крайна сметка ще използва сила, за да превземе Тайван.

Пекин смята Тайван за отцепническа провинция на Китай и обещава да го превземе със сила, ако се наложи. Някои анализатори разглеждат обещанието за "обединение" на Си Дзинпин като ключова цел на неговото политическо наследство, но сегашното демократично избрано правителство в Тайпе твърди, че островът вече де факто е независима държава.

Напоследък Китай значително засили реториката и фактическото сплашване на Тайван, като в идентификационната зона на тайванската противовъздушна отбрана бяха извършени рекорден брой полети на военновъздушните сили - част от дейността на Пекин, свързана с военни действия в "сивата зона", припомня БГНЕС.

Резултатите от проучването показват също така високо ниво на доверие в САЩ, които биха могли да се притекат на помощ на Тайван в случай на военни действия. 54% от анкетираните заявяват, че смятат, че американската армия може ефективно да защити Тайван. Отделно от това 58,8% заявяват, че е възможно САЩ да изпратят войски в помощ на Тайван в случай на война.

САЩ продават на Тайван оръжия с отбранителен характер за милиарди долари. Официални представители на Вашингтон също са правили изявления, които предполагат, че е вероятно да се притекат на помощ на Тайван с военна сила в случай на конфликт. От десетилетия САЩ водят политика на стратегическа двусмисленост, като нито потвърждават, нито отхвърлят ангажиментите си за помощ, за да възпрат провокативни действия както от страна на Пекин, така и от страна на Тайпе.

Александър Хуанг, директор на отдела по международни въпроси на опозиционната партия Куоминдан (КМТ), предположи, че резултатите показват, че тайванците отричат реалността. "Военната заплаха от страна на Китай е факт, с който тайванците не желаят да се конфронтират, защото това би довело до реални загуби", каза той пред списание Commonwealth.

Хуанг Квей-бо, професор по дипломация в Националния университет Ченчи и бивш заместник-директор на КМТ, заяви пред вестник Guardian, че тайванците може би не осъзнават реалността поради липсата на конкретни военни познания и политическите послания, че САЩ ще се притекат на помощ на Тайван. "Мисля, че те имат илюзия за нашите възможности и за ангажимента на САЩ към Тайван", каза той.

Доверието в американската помощ варира в зависимост от възрастта, съобщава Commonwealth като хората под 40 години имат по-благоприятно мнение за САЩ. По-възрастните смятат, че Китай е по-силен от САЩ и затова са по-загрижени от военната перспектива.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес