Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тайван се оказа изненадваща пречка за руските снаряди

07 юни 2024, 09:29 часа

Министерството на икономиката на Тайван реши да разшири санкциите срещу Русия и Беларус, като забрани износа на нитроцелулоза - важен компонент, използван в производството на снаряди.

Реклама

Нитроцелулозата вече е обект на забрани за износ в САЩ и ЕС. Чрез този компонент Китай може доста лесно да определи кой ще спечели в Украйна.

Санкции

За да приложи мярката, Тайпе подчертава необходимостта от затваряне на пропуските в нормативната уредба и налага глоба от 1 млн. тайвански долара (почти 31 000 щатски долара) за нарушения.

Тези санкции са част от позицията на Тайван, който осъжда пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, и от солидарността му с мерките на Запада срещу диктатора Владимир Путин - въпреки минималната пряка търговия между Тайван и Русия.

Снима: iStock

"Ако Русия може да направи това с Украйна, Китай може да стори същото с Тайван"

Тайванският външен министър Джоузеф Ву смята, че бъдещето на острова зависи от войната в Украйна. „Нашият урок е, че ако Русия може да направи това с Украйна, Китай може да направи същото с Тайван“, каза Ву, цитиран от Kyiv Independent.

Още: Закана: Китай плаши да осуети със сила независимостта на Тайван

Припомняме, че китайският президент Си Дзинпин и неговите подчинени все по-често повдигат темата за "обединение" между Китай и демократично самоуправляващия се остров, откъснал се от властта в континенталната част още в средата на 20-и век. Китайците не изключват превземане на Тайван със сила и вдигат градуса на напрежението с постоянно пращане на самолети и кораби край линията, разделяща страните в Тайванския проток. Тайпе се надява на подкрепата на САЩ и техните съюзници срещу Пекин.

Още: "Обединение" с Тайван: Китай използва хитри трикове, вкара и ООН в играта (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес