Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Световноизвестен готвач обвини Израел, че е убил нарочно негови служители (ВИДЕО)

04 април 2024, 06:52 часа • 5863 прочитания

Световноизвестният шеф готвач Хосе Андрес каза в интервю за Ройтерс, че хуманитарните му работници са били атакувани "систематично, кола по кола" при израелския удар в Газа, взел седем жертви сред тях.

Андрес е едно от най-известните лица в света на кулинарията, създател на организацията "Световна централна кухня" (WCK). Той е известен като дон Хосе - и имаше специално предаване по Fiesta TV, като в България неговата "Кулинарна корида с дон Хосе" също можеше да се гледа.

Директно обвинение към Израел

Хосе Андрес заяви по видеоконферентна връзка, че организацията му, която помага и в Украйна, е поддържала тясна връзка с израелската армия. По думите му израелските сили са знаели за придвижването на хуманитарните му работници, пише БТА.

"Бяхме целени умишлено. Тук не става дума просто за лош късмет, "май" пуснахме бомбата на грешното място", каза Андрес във ВИДЕО пред Reuters. "Дори и да не се бяхме съгласували (с Израелските сили за отбрана, ЦАХАЛ), никоя демократична страна и никоя армия няма право да атакува мирни граждани и хуманитарни работници": Удар в Газа уби служители на международна благотворителна организация (ВИДЕО)

Хуманитарните работници бяха убити при удар по автоколоната им, след като организирали разтоварването на 100 тона продоволствени помощи, пристигнали в Газа по море. Израелската армия изрази "дълбоко съжаление" за случая, а премиерът Бенямин Нетаняху го определи като непреднамерен: Нетаняху призна: Израел "по невнимание" е убил доброволци в Газа (ВИДЕО)

Андрес каза, че е трябвало да бъде в Газа при екипа си, но по различни причини "не е могъл да се върне" в палестинския анклав. Организацията му засега е преустановила работата си в Газа - гладът там е страхотен бич, за което на няколко пъти предупреди и ООН.

ЗАГЛАВНА СНИМКА: Архив, илюстративна

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес