Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Студентски протести подпалиха Бангладеш: Над 100 убити за 5 дни (ВИДЕО)

20 юли 2024, 21:40 часа • 3569 прочитания

Протести на студенти доведоха до смъртта на над 100 души в Бангладеш.

През последните 5 дни, според данни от местните болници, цитирани от AFP, са загинали 105 души и са ранени 1000. Има и 300 ранени полицаи.

Още: Заради смъртоносни протести: Бангладеш затваря университети (СНИМКИ)

Защо Бангладеш гори?

Причината за протестите е искане на младите хора да се премахнат местните квоти за държавни длъжности - практика, позната и от времето на комунизма в България. В Бангладеш има огромен процент на безработица сред младите хора, като студентите настояват за премахване на правилото, което запазва 30% от държавните работни места за роднини на ветерани от войната за независимост на Бангладеш през 1971 г.

Протестите започнаха през юни, когато върховният съд на страната възстанови квотата и достигнаха своя връх тази седмица. Властите в Бангладеш наложиха полицейски час и ограничават интернет от петък, 19 юли. Предвижда се в потушаването на протестите да се включи и армията.

Демонстрантите нахлуха в затвора Нарсингди и освободиха затворниците, преди да подпалят сградата на затвора. Отделно, има щети и разрушения в много правителствени сгради. Силите за сигурност използват сълзотворен газ и бойни патрони, за да разпръснат демонстрантите.

Каква е паричната единица на Бангладеш - само тя се ползва в страната?

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес