Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Специалният китайски пратеник в Украйна: Няма панацея за "кризата"

18 май 2023, 16:39 часа
Реклама

Ли Хуей - специалният представител на Китай, изпратен на мисия за мир в Украйна, се срещна с украинския президент Володимир Зеленски в Киев. Посланикът заяви пред държавния глава на нападнатата от диктатора Владимир Путин страна, че "няма панацея за кризата", а спирането на войната ще изисква от всички страни да "създадат условия за прекратяване на огъня и мирни преговори".

Китайският пратеник е добавил, че спирането на военните действия ще изисква от всички страни "да изградят доверие". Според него Пекин ще помогне на Украйна "в рамките на собствените си възможности".

В съобщението за срещата от китайското външно министерство не се казва как е отговорил Зеленски. Украинската страна не е потвърдила срещата им, пише Bloomberg.

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба заяви, че страната няма да приеме предложения, които биха довели до загуба на нейни територии в замяна на мир.

ОЩЕ: Кулеба към Китай: Украйна не приема мирен план с отстъпване на територия.

Точно това гласи 12-точковият план на Пекин за край на военните действия, който беше остро критикуван от Киев и Запада, тъй като никъде в него не пише нищо за изтегляне на руските войски от незаконно окупираните територии.

Ли Хуей е бивш посланик на Китай в Москва. В рамките на обиколката си той ще посети също Полша, Франция и Германия. Според западен дипломат в Пекин, запознат с маршрута на Ли, специалният представител на китайското правителство е добавил към пътуването си и посещение в Брюксел. Специалният представител на китайското правителство посети Украйна в периода 16-17 май.

В края на април Зеленски разговаря по телефона с китайския президент Си Дзинпин. Това беше първият разговор между лидерите на двете страни след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г. По време на разговора лидерите се споразумяха, че Китай ще изпрати Ли Хуей като специален представител за "политическо решение" на "кризата".

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес