Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След предупреждение от САЩ: Турция блокира износа на военни стоки за Русия

22 октомври 2024, 22:31 часа • 1134 прочитания

Турция блокира износа на военни стоки за Русия след предупреждение от САЩ, пише Financial Times.

Страната тайно забрани износа за Русия на американска военна техника, след като Вашингтон предупреди Анкара за „последствия“, ако не спре търговията. 

През последните седмици Анкара коригира митническите си системи, за да блокира износа на повече от четири дузини категории стоки с произход от САЩ, които Вашингтон и неговите западни съюзници смятат за жизненоважни за военните усилия на Москва в Украйна, според трима души, запознати пряко с въпроса.

Електронната митническа система на Турция вече не позволява на износителите да продължат с изпращането на пратки от така наречените „стоки от бойното поле“ до Русия, твърди човек от администрацията. 

Още: Сигнал към Турция: И в НАТО, и в БРИКС – това няма как да стане

Ограниченията на търговията, които засягат цивилни части като микрочипове и системи за дистанционно управление, които според западните съюзници се използват в оръжия, не бяха публично обявени поради „политическа чувствителност“, каза един от източниците на FT. 

Търговските ограничения на Турция идват, когато САЩ се стремят да спрат достъпа на Русия до западни технологии, които се използват във военните системи на Москва повече от две години след като Путин започна пълномащабно нахлуване в Украйна.

Забранените стоки са взети от списък с 50 артикула с „висок приоритет“ западно производство, които САЩ, Обединеното кралство, ЕС и Япония са определили като решаващи за вноса на Русия за нейната оръжейна индустрия.

Още: Турция с военни учения на три морета

Турският износ на тези стоки нарасна след пълномащабната инвазия, като се увеличи от около 3 милиона долара на месец в началото на войната до връх от около 38 милиона долара през декември 2022 г., според официалната статистика на турското правителство. Те регистрираха около 4,1 милиона долара през август тази година, според най-новите данни.

Смята се, че по-скорошният спад в пряката търговия отчасти се дължи на изместването на някои бойни стоки, изнасяни от Турция към посредници като Казахстан и Азербайджан, преди в крайна сметка да достигнат Русия. Новите турски търговски ограничения не засягат износа за тези страни.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес