Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След 50-те ракети на "Хизбула" по Израел: Мащабен отговор в 10 района на Южен Ливан (ВИДЕО)

22 август 2024, 15:19 часа • 1151 прочитания

Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) съобщиха на 22 август, че са нанесли „мащабни“ въздушни удари по обекти на терористичната групировка „Хизбула“ в Южен Ливан. Това е станало през нощта.

Според актуална информация от военните - атаките, извършени от изтребители, са били насочени към складове за оръжие, сгради, използвани от "Хизбула", и срещу ракетна установка в 10 района на Южен Ливан.

Още: След заплахите на Иран: САЩ изпратиха самолетоносача "Ейбрахам Линкълн" и изтребители F-35C и F/A-18 в Близкия изток (ВИДЕО)

Отговор след 50-те ракети на "Хизбула" по Израел

Широкомащабните удари са в отговор на обстрела от страна на "Хизбула" с 50 ракети предишния ден по северния израелски град Кацрин, който причини значителни щети и рани един израелец.

Междувременно в четвъртък сутринта в граничния град Кирят Шмона и редица други общини в Галилея прозвучаха сирени за предупреждение за ракети и дронове. Не се съобщава за ранени.

Още: 150 000 ракети: с каква военна мощ разполага Хизбула

Широкомащабните удари на ЦАХАЛ се случиха и ден след като министър-председателят Бенямин Нетаняху намекна за офанзивните възможности на Израел на север, а министърът на националната сигурност - ултранационалистът Итамар Бен Гвир - призова за остър отговор на атаката на "Хизбула" срещу Кацрин.

Повечето от ракетите, изстреляни от подкрепяната от Иран шиитска групировка, бяха прехванати от системата за противовъздушна отбрана „Железен купол“, но няколко от тях попаднаха в Кацрин, причинявайки тежки щети на домове и ранявайки мъж на 30 години. Той е получил повърхностни наранявания от шрапнели по тялото и лицето и е в леко до средно тежко състояние, пише The Times of Israel. Мъжът имал и фрактура на стъпалото.

Още: Блинкен: Израел се съгласи да изтегли част от войските си от Ивицата Газа

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес