Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Силен тайфун приближава Токио

08 септември 2019, 11:03 часа
Реклама

Япония очаква силен тайфун, който би могъл да донесе "исторически" ветрове и дъждове. Съществува опасност той да нанесе директен удар върху Токио в късните часове на утрешния ден, пише БГНЕС. На този етап властите предупреждават за високи вълни, свлачища и наводнения. Според японскатаметеорологична станция, тайфунът "Факсай", който носи ветрове със скорост до 216 км/ч., се очаква да достигне крайбрежните райони близо до Токио в късните часове на неделя и в нощта срещу понеделник.

"Моля, бъдете нащрек срещу пориви на вятъра и високи вълни, и бъдете бдителни за свлачища, наводнения и придошли реки", се казва в съобщение на агенцията. Официален представител на метеорологичната агенция каза пред репортери, че може да се регистрират "исторически" ветрове и дъждове. Бурята вече се отрази на транспорта в региона, тъй като операторите отмениха някои скоростни влакове и фериботи. Железопътната компания на Централна Япония заяви, че ще отмени около 50 скоростни влака, свързващи Токио с централните и западните японски градове. Фериботите, които оперират в залива в Токио, също бяха спрени. Около 30 полета ще бъдат приземени по-късно през деня. Някои крайбрежни магистрали бяха затворени в Канагава, западно от Токио заради бурята, според местните медии.

Припомняме, че мощният тайфун "Кроса" удари западна Япония в средата на август тази година, донасяйки силни ветрове и проливен дъжд, които отнеха един живот. В края на миналия месец силните дъждове причиниха смъртта на трима души, след значителни наводнения в същия район.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес