Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шри Ланка избира нов президент на 20 юли

15 юли 2022, 10:47 часа

Парламентът на Шри Ланка ще гласува за нов президент на 20 юли, съобщиха от канцеларията на председателя на парламента, след като прие писмото с оставката на президента Готабая Раджапакса.

Реклама

Кандидатурите за президентския пост ще се приемат във вторник, а депутатите трябва да гласуват на следващия ден, се казва в кратко изявление на канцеларията на председателя на парламента Махинда Япа Абейвардана.

Съгласно конституцията на Шри Ланка министър-председателят Ранил Викремесингхе, чието напускане също се иска от протестиращите, автоматично става изпълняващ длъжността президент, докато парламентът не избере депутат, който да наследи Раджапакса до края на мандата му.

Министър-председателят на Шри Ланка Ранил Викремесингхе положи клетва днес като изпълняващ длъжността президент, съобщиха от кабинета му, заменяйки Готабая Раджапакса, който избяга в Сингапур след месеци на протести срещу него, пише БГНЕС.

Припомняме, че на 9 юли протестиращите превзеха резиденциите на държавния глава и министър-председателя Ранил Викрамасингхе в Коломбо. В размириците бяха ранени 103 души. Недоволството на хората се дължи на драстичното влошаване на живота в Шри Ланка поради икономическата криза. 

ОЩЕ: Шри Ланка обяви извънредно положение

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес