Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Северни стрели": Израел започна ограничени операции по границата с Ливан (ВИДЕО)

01 октомври 2024, 02:32 часа • 784 прочитания

Израелската армия проведе няколко наземни операции в Южен Ливан. Това бе потвърдено както от израелски, така и от ливански източници.

По-рано тази вечер израелският кабинет обяви началото на следващата фаза от битката срещу Хизбула. За момента обаче се съобщава за отделни индивидуални рейдове по границата с Ливан, а не за пълномащабно нахлуване.

Още: Израелското правителство обяви "следващата фаза" във войната с "Хизбула"

Израелските военни са кръстили операцията "Северни стрели", като се уточнява, че тя ще продължи спрямо оценката на ситуацията и ще се провежда успоредно с битките в Ивицата Газа и други места, предава Ройтерс. Израелските военни твърдят, че въздушните сили и артилерията подкрепят сухопътните сили с прецизни удари по военни цели в областта. За момента със сигурност се знае, че става въпрос за ограничени, локализирани и целенасочени нападения срещу цели на Хизбула в граничната зона на Южен Ливан. 

Още: Израел струпва войски на три места по границата с Ливан, обяви закрита военна зона (ВИДЕО)

По-рано вечерта няколко високопоставени източници обявиха чрез социалните мрежи, че Израел е започнал мащабно нахлуване в Ливан. Всички тези публикации обаче, бяха бързо изтрити, предава изданието Ynet, така че към момента не може да бъде потвърдено, че става въпрос за начало на същинската военна офанзива. Самият началник на генералния щаб на израелската армия Херци Халеви призова хората от пограничните райони да не предават информация относно случващото се, както и да не споделят видеа и снимки, за да не застрашават живота на военнослужещите.

Още: В очакване на сухопътна офанзива: Израел нанесе мощни въздушни удари по Бейрут (ВИДЕО)

Целите са разположени в села близо до границата и представляват непосредствена заплаха за израелските общности в Северен Израел, посочват от отбранителните сили на Израел. С операциите в региона, Тел Авив вероятно ще опита да създаде буферна зона, която да защитава градовете и селищата в северната част на страната от ракетите на Хизбула.

Още: Израелски сухопътни части влязоха в Ливан, задава ли се пълномащабно нахлуване?

Същевременно военновъздушните сили нанесоха серия от удари по цели в столицата на Ливан Бейрут. По данни на ЦАХАЛ е унищожено хранилище за изстрелване на ракети по Израел, както и други обекти от инфраструктурата на шиитската групировка. 

 

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес