Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Считаният за наследник на Насрала е станал мишена на израелски удар (ВИДЕО)

04 октомври 2024, 10:41 часа • 621 прочитания

Израел съобщи, че е нанесъл тежък въздушен удар по южните предградия на ливанската столица Бейрут около полунощ на 3 срещу 4 октомври. Това става дни след като ръководителят на подкрепяната от Иран шиитска групировка "Хизбула" Хасан Насрала бе убит именно там.

Американските издания Axios и The New York Times посочват Хашим Сафи ал-Дин като мишена на удара. Медиите се позовават на трима израелски служители, според които той е присъствал на среща с други висши ръководители на „Хизбула“ в подземен бункер.

Не е ясно дали Сафи ал-Дин е пострадал при удара, който Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) все още не са коментирали. Няма реакция и от страна на "Хизбула".

Кой е Хашим Сафи ал-Дин?

Като ръководител на Изпълнителния съвет на организацията, Сафи ал-Дин ръководи политическите дела на "Хизбула". Той е и член на Съвета за джихад, който ръководи военните операции на групировката. Смятан бе за втория човек в организацията след Насрала.

Още: "Ако Иран се намеси, следва голяма война": Първа прогноза кой ще наследи убития Хасан Насрала

Хашим Сафи ал-Дин, когото Държавният департамент на САЩ определи като терорист през 2017 г., е братовчед на Хасан Насрала и също като него е духовник. Роднинските връзки и физическата прилика между двамата, както и религиозният им статут, биха били в негова полза за наследник на убития терорист. Той е на водеща позиция да наследи Насрала, отбелязват Axios и NYT.

Според ливанските медии ударът на Израел снощи е бил много по-голям от този в южното предградие Дахия, при което бе убит лидерът на "Хизбула". Броят на жертвите и ранените все още не е изяснен.

"Израел удари южните предградия 11 последователни пъти", съобщава неназован източник от "Хизбула", цитиран от The Times of Israel.

Още: Кой е Хасан Насрала?

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес