Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ и Турция обсъдиха съвместната борба срещу тероризма

30 март 2017, 15:00 часа

Турският президент и държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън обсъдиха днес въпросите по съвместната борба на САЩ и Турция срещу тероризма в Сирия. Срещата е в рамките на еднодневното турско посещение на американския дипломат в Анкара.

Реклама

„Много е важно в борбата с тероризма да работим заедно с легитимни партньори“, каза Ердоган.

Според източници в администрацията на турския президент двамата политици са подчертали необходимостта от решително продължаване на борбата с „Ислямска държава“ в Сирия и Ирак, както и са обсъдили „съвместните действия, които могат да бъдат направени в тази посока“. Ердоган също така е повдигнал въпроса за ситуацията в сирийския град Манбидж и е заявил необходимостта от това САЩ да прекратят помощта, която оказват на Партията на демократичния съюз (PYD) на сирийските кюрди, предаде БГНЕС.

Анкара неведнъж е отправяла остри критики към администрацията във Вашингтон за това, че оказва подкрепа на PYD и нейното военно крило - Съюзът за народна отбрана (YPG). Според турската страна двете организации са терористични и са свързани със забранената в Турция Кюрдска работническа партия (ПКК). В същото време обаче САЩ смятат кюрдските милиции за най-съществена сила в борбата на терен срещу „Ислямска държава.

По-рано днес Тилърсън се срещна и с турския премиер Бинали Йълдъръм. Основни теми на разговора между двамата политици са били развитията на конфликтите в Сирия и Ирак, както и съвместната борба срещу тероризма.

В изявление от кабинета на премиера се посочва борбата с „Ислямска държава“ и искането на Анкара за екстрадирането на проповедника Фетхулах Гюлен, сочен за организатор на неуспешния опит за преврат от миналото лято, като други въпроси от дневния ред на срещата с Тилърсън.

Посочва се още, че двамата са се съгласили да продължат преговорите си на високо ниво.

Освен Тилърсън, в американската делегация влизат също специалният представител на американската администрация за борбата с „Ислямска държава“ Брет Макгърк, за когото се смята, че е автор на стратегията на Вашингтон срещу групировката. Той беше назначен на поста от администрацията на Обама, но запази поста си и при новото ръководство на Белия дом.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес