Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Санкции срещу Революционната гвардия: Иран заплаши Канада с отговор

20 юни 2024, 11:36 часа

Иран осъди като "безотговорно" решението на канадското правителство да включи Революционната гвардия на Ислямската република в своя списък с терористични организации.

Реклама

На 19 юни Канада обяви, че е включила гвардейците в черния си списък, защото Техеран е демонстрирал "презрение към правата на човека" и "желание да дестабилизира международния ред".

Това е "враждебна мярка", реагира говорителят на иранското външно министерство Насер Канани. "Това безотговорно и провокативно действие е част от грешния път, който канадското правителство следва вече повече от десетилетие. Техеран запазва правото си да предприеме пропорционален отговор", заплаши той, цитиран от БГНЕС.

Още: МААЕ: Иран продължава да увеличава ядрения си капацитет

Какви са санкциите?

Канада вече може да замразява активи и да преследва членове на организацията. Всички финансови трансакции също са забранени. Решението на Отава идва на фона на голямото напрежение от няколко години между двете държави, които не поддържат дипломатически отношения от 2012 г. насам.

Снимка: Islamic Revolutionary Guard Corps

Канада последва САЩ, които включиха Революционната гвардия в черния си списък през 2019 г., а някои европейски политици призовават своите страни да направят същото.

Още: Признание: Канада не разполага с необходимите инструменти за борба с киберпрестъпленията

След протестите, предизвикани в Иран през 2022 г. след смъртта на Махса Амини, Отава наложи няколко пакета санкции срещу ирански организации и длъжностни лица, обвинени в съучастие с режима. Канада е забранила на 10 000 ирански служители да напускат територията ѝ, включително членове на Революционната гвардия. Отава вече е включила в черния списък силите „Кудс“ - подразделението за външни операции на гвардейците.

Още: Французин се завърна у дома след 2 години плен в Иран (СНИМКИ)

Подобно на няколко други държави, Канада предявява иск срещу Иран пред Международния съд, за да потърси правна отговорност от Техеран за свалянето на украинския Boeing през 2020 г.

Полет PS752 на Ukraine International Airlines, изпълняващ полет от Техеран до Киев, е свален на 8 януари 2020 г. малко след излитането, при което загинаха 176 души, повечето от които иранци и канадци.

Още: Русия ще се намеси в изборите в САЩ, Иран ще е неѝн "агент на хаоса": Bloomberg

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес