Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С Русия имаме общи цели в Сирия, обяви Ердоган

03 май 2017, 11:53 часа • 1427 прочитания

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган определи като ефективно сътрудничеството с Русия по Сирия и отбеляза, че двете страни имат общи цели. Той заяви това в Анкара преди да излети в Сочи, където ще се срещне с руския президент Владимир Путин.

Путин и Ердоган ще проведат вторите лични преговори за по-малко от два месеца. Последната им среща се състоя на 10 март в Москва, а днес, 3 май, се очаква пристигането на Ердоган в Сочи. Страните ще обсъдят икономическите отношения, се казва в официалното съобщение по повод на преговорите.

„С Русия направихме много стъпки за урегулиране на ситуацията в Сирия, за намирането на политическо решение. Ние имаме ефективно сътрудничество и общи цели. Без съмнение една от най-главните теми на нашите преговори в Сочи ще бъде именно Сирия“, каза Ердоган.

Той се надява, че заедно с Путин „в Сочи ще бъде изработен план как на практика да се реализират всички приети решения по сирийския въпрос“.

“Турция и Русия имат общи цели в Сирия. Това е бързото прекратяване на кръвопролитията, защитата на териториалната цялост на Сирия и достигането на политическо решение на кризата. Турция не може спокойно да наблюдава кръвопролитията в Сирия, затова отделяме голямо внимание на режима на прекратяване на огъня, чийто гарант сме в рамките на решенията, приети в Астана“, подчерта Ердоган.

Турският президент посочи, че ще „продължи съвместната работа с Русия за осъществяването на мирното политическо урегулиране в Сирия“.

Ердоган заяви преди излитането си за Сочи, че е необходимо Русия да отмени търговските ограничения спрямо Турция с оглед окончателно нормализиране на отношенията.

„Ако искаме да достигнем търговски оборот от 100 млрд. долара, трябва бързо и изцяло да бъдат отменени всички ограничения. Желаем това да стане, с господин Путин полагаме общи усилия за решаване на съществуващите въпроси за връщане на отношенията на предишното равнище”, каза Ердоган.

Според турския лидер „най-голямото препятствие” пред ефективното развитие на търговските отношения са въведените от Русия ограничения. „Тези ограничения са най-голямото препятствие пред успешното развитие на нашето икономическо сътрудничество с Руската федерация. По-рано нашите министри обсъждаха темата за отмяна на санкциите, а аз ще го обсъдя с Путин. Отмяната на ограниченията е най-важното условие за постигане на 100 млрд. долара търговски баланс”, посочи Ердоган.

Той отбеляза също, че Турция „се стреми да балансира търговско-икономическото сътрудничество с Русия”, защото вносно-износният баланс е все още в полза на Москва.

Ердоган добави, че за ефективно развитие на отношенията „трябва да бъдат отменени и визовите ограничения”.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес