Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия вече доставя на Иран ПВО в подготовка за войната с Израел: The New York Times

06 август 2024, 11:30 часа • 6322 прочитания

Иран е поискал от Русия модерни системи за противовъздушна отбрана, които ще му бъдат необходими за войната с Израел, и тези системи вече се доставят.

Двама ирански източника, запознати с военните планове, един от които е член на Корпуса на гвардейците на ислямската революция, са потвърдили пред The New York Times, че Иран е отправил такова искане и че Русия е започнала да доставя модерни радари и противовъздушна отбрана. Източниците са говорили при условия на анонимност, защото не са упълномощени да обсъждат тази помощ публично.

Още: Иран предупреди Израел чрез Унгария: Взехме окончателно решение да атакуваме

"Искандер"-и?

За какви системи за ПВО става въпрос не се уточнява. Но украинското издание Defense Express обръща внимание и на информация от Израел, че говорим за доставка на ПВО системи "Искандер" и комплекси за електронно заглушаване "Мурманск-БН". За това пише израелската информационна служба "Канал 14", като уточнява, че редица полети на военнотранспортни самолети Ил-76 са извършени от Руската федерация към Иран.

Ако Руската федерация наистина е прехвърлила "Искандер" и "Мурманск-БН" на Иран, то няма никакъв смисъл, освен ако не дава и руски експерти, които да работят с тях, защото е крайно невероятно иранците да имат подготвен персонал, пише специализираната украинска медия. И напомня, че досега Русия е имала интерес към иранските ракети, а не обратното: Скоро: Най-страшните ракети на Иран може да отиват за Русия (ВИДЕО)

Обичайният обсег на пусковите установки на руските системи "Искандер", когато говорим за балистични ракети "Искандер-М", е 300-500 км, а растоянието от Иран до Израел е около 1000 км, дори повече в зависимост от позициите. "За атака срещу Израел Иран се нуждае от ракети с минимален обсег от около 1200 км. А това означава, че единственият възможен логичен вариант е прехвърлянето на т. нар. системи "Искандер-К", с крилати ракети Р-500, които имат прогнозен обсег от 1500 км. Необходимостта от тези ракети е съмнителна и за Иран поради факта, че страната има на разположение крилати ракети от типа "Сумар", направени на базата на Х-55. Въпросът е какво е качеството им", обобщава Defense Express.

Защо Шойгу посети Техеран именно в навечерието на удара?

Както писахме, вчера, 5 август, бившият руски военен министър Сергей Шойгу, пристигна в Техеран - именно в навечерието на готвеното от Иран отмъщение за убийството на политическия лидер на "Хамас" Исмаил Хания, за което вече няколко дни властите в страната непрестанно обявяват, че ще се случи "до часове". 

Шойгу се срещна с новия ирански президент Масуд Пезешкиан, с командващия иранските въоръжени сили бригаден генерал Мохамад Багери, който ръководи планирането на военните удари срещу Израел, и със секретаря на Висшия съвет за национална сигурност на Иран Али Акбар Ахмадиан.

Още: МВнР на Иран: Против ескалацията сме, но Израел трябва да бъде наказан

Показателно е, че в срещите си с високопоставените ирански официални лица Шойгу заяви, че Русия е готова за "всеобхватно сътрудничество" с Иран по регионалните въпроси, пише ISW (американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната). Шойгу също така осъди убийството на Хания и заяви, че отговорният за това е имал за цел да ескалира напрежението в региона.

Военните анализатори от ISW предполагат, че Шойгу вероятно се опитва да координира действията на Москва с Иран преди самия удар, като се имат предвид последиците, които такова иранско нападение може да има за руските сили в Сирия. Припомняме, че Русия има военни съоръжения в Хмеймим, в Западна Сирия, и поддържа силите на военната полиция в Югозападна Сирия. 

Русия не може да си позволи да откаже помощ на Иран - ето защо

Посещението на Шойгу е още един сигнал за близкия съюз между Иран и Русия, който се засили след руската инвазия в Украйна през 2022 г. Иран предостави на Русия военни дронове и двете страни наскоро финализираха споразумение за разширяване на военното и разузнавателно сътрудничество.

Още: Израел обсъжда нанасянето на превантивен удар срещу Иран и Ливан

Москва не може да си позволи да откаже помощ на Техеран, защото разчита в голяма степен на ирански дронове в Украйна.

В тази връзка Колин П. Кларк, говорител на консултантската компания за разузнаване и сигурност Soufan Group коментира пред NYT, че "ако иранците поискат от руснаците противовъздушна отбрана, то те използват лостовете си за влияние. Въпросът е как руснаците могат да задоволят Техеран, без да навредят на отношенията си с Израел."

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес