Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия обучава над 10 000 севернокорейски войници в Далечния изток: Данни от украински източник

16 октомври 2024, 11:04 часа • 853 прочитания

Севернокорейски военни в момента се обучават в Далечния изток на Русия - става въпрос за около 10 хиляди души, твърди източник от Силите за отбрана на Украйна пред РБК-Украйна.

Според неназования служител севернокорейските военни се подготвят за прехвърляне в граничните райони в близост до Украйна. Готвят се и за ротация на руски войски.

Севернокорейци на война в Украйна

Преди около седмица южнокорейският министър на отбраната заяви, че Северна Корея вероятно ще изпрати свои редовни военни части в Украйна в подкрепа на Русия.

Украинският президент Володимир Зеленски обвини Пхенян, че вече изпраща военни в руската армия: Зеленски: Северна Корея изпраща войници на фронта в помощ на Русия (ВИДЕО).

На 15 октомври източници на редица украински медии съобщиха, че в руската армия се формира „специален бурятски батальон“ в базата на 11-а отделна щурмова бригада, който наброява около 3000 души. В състава му влизат военнослужещи от КНДР (Корейската народно-демократична република). Според информацията вече са регистрирани и първите измъквания на севернокорейци от батальона: Русия е създала батальон със севернокорейци, те вече започнаха да бягат.

Междувременно украинският Telegram канал "Офицер+" публикува информация, че има данни от украински военни, че севернокорейски войници вече се бият срещу украинските части в Курска област - вероятно севернокорейците са към частите с буряти. Четете повече по темата в днешния обзор на Actualno.com за войната в Украйна ТУК.

Снимка: Getty Images

Загинали севернокорейци в окупираните земи?

Преди това имаше данни, че севернокорейски представители вече се намират в окупираните територии на Украйна в ролята на „съветници“. РБК-Украйна се позовава на свои източници и съобщава, че шестима офицери от Северна Корея са загинали край Донецк в резултат на ракетен удар.

Западни медии, позовавайки се на свои източници, пишат, че до края на тази година няколко хиляди севернокорейски войници ще бъдат прехвърлени на фронта в Украйна след обучение в Руската федерация.

В същото време ръководителят на Центъра за военноправни изследвания Олександър Мусиенко, в коментар за канала на РБК-Украйна в YouTube, не изключва появата на "експедиционен корпус" от севернокорейски войски в зоната на военните действия в страната, който ще изпълнява определени артилерийски задачи.

Още: Украински партизани: Севернокорейски военни тренират в района на Мариупол

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес