Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Reuters: Русия е създала в Китай тайна програма за дронове, ще ги ползва в Украйна

25 септември 2024, 17:08 часа • 602 прочитания

Русия тайно е създала в Китай програма за разработване и производство на атакуващи дронове, които да бъдат използвани във войната в Украйна. Това съобщи Reuters на 25 септември, като се позова на източници от европейското разузнаване и на документи, разгледани от агенцията.

Според материала Москва е извършила летателни изпитания на нов безпилотен самолет - "Харпия-3" (G3) - в Китай с помощта на местни специалисти.

Преди около две седмици Actualno.com писа за новия руски дрон - отново на база материал на Reuters, като тогава не се споменаваше, че програмата се развива в Китай, а само как безпилотните машини са с китайски двигатели: "Харпия": Русия има нов дрон с голям обсег и с китайски двигател.

Детайли за проекта

Подробности за проекта са разкрити в доклад на фирмата, която стои зад проекта - ИЕМЗ "Купол" - дъщерно дружество на притежаваната от Кремъл оръжейна компания "Алмаз-Антей".

В една от актуализациите на проекта от "Купол" заявяват пред Министерството на отбраната на Русия, че са в състояние да произвеждат безпилотни летателни апарати, включително G3, в мащабно производство в завод в Китай, така че оръжията да могат да бъдат използвани в „специалната военна операция“ в Украйна - терминът, който Москва използва за войната.

Още: Китай: Суверенитетът и териториалната цялост на всички държави трябва да бъдат зачитани

Фабиан Хинц - научен сътрудник в Международния институт за стратегически изследвания - казва, че доставката на дронове от Китай за Русия, ако бъде потвърдена, ще е значително развитие.

„Ако погледнете какво е известно, че Китай е доставил досега, това са предимно стоки с двойна употреба - това са компоненти, подкомпоненти, които могат да се използват в оръжейни системи. Но това, което наистина не сме виждали, поне в откритите източници, са документирани трансфери на цели оръжейни системи", казва Хинц, цитиран от Reuters.

G3 може да измине около 2000 км с полезен товар от 50 кг, според докладите на "Купол" до министерството в Москва. Образци на G3 и някои други модели дронове, произведени в Китай, са били доставени в Русия за по-нататъшно тестване, отново с участието на китайски експерти.

В документите не се посочват китайските специалисти по безпилотни летателни апарати, участвали в проекта.

Още: Оръжието за Украйна ще се отрази на Запада в Близкия изток: Путин готви ракети за хутите

Снимка: Генерален щаб на украинската армия

Китай, Русия и войната в Украйна

Китай се позиционира като неутрален във войната, но едновременно с това задълбочи икономическите си връзки с Москва и подкрепи страната срещу западните санкции. Пекин се превърна и в един от водещите източници на стоки с двойна употреба, които захранват руската отбранителна промишленост.

В коментар за Reuters китайското външно министерство отрича да знае за проекта G3.

Още: Русия ще отпусне 11 млрд. рубли за защита на летищата от атаки с дронове

В интервю за ABC News, излъчено на 24 септември, украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Русия използва китайски сателити, за да заснема ядрените съоръжения на Украйна за евентуални бъдещи атаки.

„Последната информация е, че Русия използва китайски спътници и прави снимки на детайли на обектите на ядрените съоръжения“, каза президентът, цитиран от Kyiv Independent. „А според нашия опит, ако Русия заснеме определени обекти, тогава има заплаха от удари по ядрените обекти". Той не уточни дали китайските сателити са търговски, или се контролират от китайското правителство.

Още: Повечето части в руските оръжия идват от Китай: Данни от съветник на Зеленски

*Заглавната снимка е илюстративна.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес