Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Разследват за убийство избягалата и хвърлила оставка министър-председателка на Бангладеш

13 август 2024, 16:48 часа • 901 прочитания

Срещу бившия премиер на Бангладеш Шейх Хасина е започнало разследване във връзка с убийството на мъж от страна на полицията по време на гражданските безредици в страната.

Шест други високопоставени фигури от предишното правителство също се разследват след седмици на смъртоносни размирици в столицата Дака.

Адвокатът Мамун Миа, който е завел делото от името на частно лице, заяви, че съдът в Дака е наредил на полицията да приеме "делото за убийство срещу обвиняемите лица". Това е първата стъпка в наказателното разследване съгласно законодателството на Бангладеш.

Още: В Бангладеш е страшно: Щурмуваха резиденцията на премиера, тя избяга извън страната (ВИДЕО)

Бягството на Шейх Хасина и обвиненията срещу нея

Шейх Хасина, чийто баща Муджибур Рахман е основател и първи президент на държавата, подаде оставка и избяга по-рано този месец в съседна Индия.

Повече от 400 души бяха убити в продължение на седмици на студентски демонстрации, чиято кулминация бяха исканията за оставка на Хасина. Много от тях бяха застреляни от полицията по нейна заповед.

Бизнесменът Амир Хамза е подал молба за образуване на дело за убийство през юли, след като местният продавач на хранителни стоки Абу Саид е прострелян в главата, докато пресича път в столицата. Според BBC Bangla - регионалният клон на британската телевизия - той разказва пред съда, че на 19 юли студенти са провеждали мирен протест, а полицията е стреляла безразборно по тълпата.

Още: Премиерката избяга с хеликоптер: какво става в Бангладеш

Амир Хамза заяви, че не е роднина на простреляния Саид, но се е обърнал към съда, тъй като семейството на продавача не е разполагало с финансови средства, за да заведе дело.

"Аз съм първият обикновен гражданин, който прояви смелост да предприеме тази правна стъпка срещу Шейх Хасина за нейните престъпления. Ще доведа делото докрай", казва той пред агенция Reuters.

Снимка: Getty Images/Guliver

Още: Уницеф: Десетки деца загинаха при протестите в Бангладеш (ВИДЕО)

Правителството на Хасина и отстъплението от демокрацията

Сред разследваните лица е и бившият министър на транспорта Обайдул Куадер.

Правителството на Хасина, което беше на власт в продължение на 15 години, е обвинявано в нарушения на правата на човека и корупция.

Студентските протести започнаха в началото на юли с мирни искания за премахване на квотите за работа в държавната администрация, след което се превърнаха в по-широко движение, което свали правителството.

Още: Победа за студентите: Съдът в Бангладеш отмени квотите за държавни длъжности (ВИДЕО)

Шейх Хасина призова полицията да предприеме строги мерки срещу протестиращите, като ги нарече "не студенти, а терористи, които искат да дестабилизират държавата".

Наскоро сформираното ново правителство включва много от протестиращите и е ръководено от носителя на Нобелова награда за мир Мохамед Юнус. Хасина ще се върне в страната, когато бъдат обявени изборите, заяви синът ѝ Саджиб Уазед Джой.

Още: "Банкерът на бедните": Нобелов лауреат ще управлява раздирания от протести Бангладеш (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес