Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Размерът на новите руски вертолетоносачи говори за скрити планове при използването им

09 февруари 2021, 13:37 часа • 3183 прочитания

Миналата година Русия започна строителството на два универсални вертолетоносача, които ще бъдат приети на въоръжение съответно през 2025 и 2027 г. Огромният размер на корабите говори не само за тяхното използване като щурмови кораби и вертолетоносачи, но и подсказват за скрити планове при тяхната експлоатация.

Според информация от руското министерство на отбраната, водоизместването на всеки от авионосците ще бъде около 44 000 тона. Не е ясно дали числото включва намиращите се на борда самолети, бронирана техника и морска пехота с въоръжението й.

За да бъдат оценени размерите на новите руски вертолетоносачи, следва да се отбележи, че водоизместването на най-големите в света УДК (универсални десантни кораби) от клас „Уосп” от ВМС на САЩ е около 40 000 тона при пълно натоварване. Счита се, че новите китайски авионосци тип 075 също имат водоизместване по около 40 000 тона, а френските Mistral и южнокорейските Dokdo са по около 20 000 тона. Така новите руски кораби могат да се окажат най-големите в света универсални вертолетоносачи.

Техните размери обаче поставят под съмнение използването им изключително като вертолетоносачи и десантни кораби – възможно е Русия, по примера на САЩ, да използва палубата за вертикално излитащи и кацащи самолети. Според някои информации, създаването на такъв самолет в Русия е навлязло в стадий на практическа реализация.

Превод: Ганчо КАМЕНАРСКИ

Ганчо Каменарски
Ганчо Каменарски Отговорен редактор
Новините днес