Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Путин и Ким Чен Ун си обещаха да си помагат взаимно "в случай на агресия" (СНИМКИ)

19 юни 2024, 16:29 часа

На 19 юни в Пхенян руският диктатор Владимир Путин и севернокорейският му колега Ким Чен Ун подписаха споразумение за "всеобхватно стратегическо партньорство" между двете страни. Споразумяхме се за "взаимна помощ в случай на агресия срещу една от страните", обяви Путин.

Реклама

На свой ред Ким заяви, че това е "нов връх" в отношенията между Москва и Пхенян и нарече Путин "най-скъпия приятел на корейския народ". Едновременно с това Пхенян подкрепи Русия във войната й срещу Украйна.

Още от основните акценти от първия ден на двудневното посещение на руския диктатор в Северна Корея - първото му от 2000 г. насам:

Водим независима външна политика!

И Русия, и КНДР водят независима външна политика и не приемат езика на шантажа и диктатурата, каза още Путин на брифинг след завършването на разговора между двамата, който се проведе на четири очи. Впрочем за разговора им насаме, двамата се отправиха тържествено в открит мерцедес, а по целия път ги аплодираха строените чинно по тротоарите севернокорейци.

Снимка: принтскрийн/Телеграм

Русия категорично отхвърля опитите Северна Корея да бъде държана отговорна за изострянето на ситуацията в света, заяви също руският диктатор.

Още: Путин уплашен за сигурността си: За пръв път изтребители съпровождаха президентския му самолет и вътре в Русия

Двамата имат намерение да противодействат и на западните санкции. "Ще продължим да се противопоставяме и на самата практика на задушаване чрез санкции - инструмент, който Запада е свикнал да използва, за да поддържа своята хегемония в политиката, икономиката и други области", закани се Путин.

Все още скромен търговски оборот, но ще се задействаме!

Освен във военната област двете държави ще развиват отношенията си и в икономиката, търговията и други сфери, стана ясно от изявлението. "Ще издигнем отношенията си на ново качествено ниво. Що се отнася до търговския оборот, абсолютните стойности все още са скромни, но се наблюдава много добра динамика. През 2023 г. търговският оборот се е увеличил девет пъти. През първите пет месеца на тази година ръстът е с още 54%", обяви Путин.

Помощ за участниците в "специалната военна операция"

Путин не забрави и да благодари на севернокорейския си домакин, че е организирал отдих за деца на участници в "специалната военна операция" (войната срещу Украйна) на територията на Северна Корея, в лагера "Сондовон". "Оценяваме високо този искрен жест на грижа и приятелство", каза Путин.

Припомняме, че късно снощи при пристигането на Путин на летището в Пхенян лично Ким дойде да го посрещне на крака, а след това двамата си разменяха любезности в продължение на дълги минути и не можеха да решат кой е по-голям джентълмен, отстъпвайки си взаимно честта да се качат първи в чакащата ги лимузина. Любезности между диктатори: Ти влез. Не, ти влез - Путин и Ким Чен Ун (ВИДЕО)

телеграм

Снимки: kremlin.ru

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес