Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Промяна няма: И новият ирански президент увери Путин в подкрепата си към Русия

10 юли 2024, 11:35 часа • 2734 прочитания

Новоизбраният президент на Иран Масуд Пезешкиан е потвърдил съюза на Техеран с Москва в телефонен разговор с руския диктатор Владимир Путин на 9 юли.

Кардиохирургът и бивш здравен министър Пезешкиан спечели втория тур на изборите в Иран, побеждавайки твърдолинейния политик Саид Джалили. Той се представя като "гласа на хората без глас", а Западът очаква от него някаква промяна относно политиката на режима в Техеран. Все пак това е малко вероятно, защото всички финални решения се вземат от върховния лидер и духовен водач на нацията аятолах Али Хаменей.

Още: Новият ирански президент иска да изведе страната от изолацията

Новият президент иска още едно споразумение с Русия

Иран е готов да подпише споразумение за "всеобхватно стратегическо партньорство" с Русия на срещата на върха на БРИКС в Казан през октомври, съобщил е Пезешкиан пред Путин, похвали се контролираната от Кремъл информационна агенция ТАСС.

Снимка: Getty Images

Още: Зеленски: Путин е дребно лидерче, което ненавижда и Байдън, и Тръмп (ВИДЕО)

Според съобщения в руските медии диктаторът Путин, издирван от съда в Хага заради отвличане на украински деца, е поздравил Пезешкиан за изборната му победа. Двамата лидери са потвърдили задоволството си от руско-иранските отношения. А те се базират на икономически и най-вече на военни основи - иранците снабдяват Москва с дронове "камикадзе" клас "Шахед", с които Русия обстрелва цивилни и други обекти в Украйна. До момента Техеран е предоставил хиляди безпилотни машини на кремълския режим. През февруари "Ройтерс" съобщи също, че Иран е пратил голям брой мощни балистични ракети "земя-земя" на Русия.

Вторият тур на изборите в Иран беше предизвикан от смъртта на бившия президент Ебрахим Раиси и външния му министър в хеликоптерна катастрофа на 19 май.

Още: Гордостта на иранския военен флот потъна насред док за ремонт

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес