Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Приеха в болница иранката с Нобелова награда за мир

28 октомври 2024, 11:21 часа • 518 прочитания

Иранските власти позволиха носителката на Нобеловата награда за мир Наргес Мохамади да бъде настанена в болница, след като от близо девет седмици тя чувства неразположение. Това съобщиха от правозащитната група, занимаваща се със случая ѝ, цитирана от Асошиейтед прес.

С множество здравословни проблеми

„Коалиция за освобождаване на Наргес“ посочи в изявление, че Мохамади трябва да бъде изпратена за лечение на множество здравословни проблеми. Те добавиха, че изпращането ѝ в болница няма да е достатъчно за разрешаване на тежките здравословни проблеми, причинени от месеците, в която е била лишена от лечение, и лишенията, които са й наложени.

ОЩЕ: Нобелистката за мир Наргес Мохамади е започнала гладна стачка в затвора

Мохамади страда от сърдечно заболяване и според резултатите от медицинските ѝ прегледи през септември е развила сериозни усложнения.

Коалицията в нейна защита каза, че ще продължи да настоява за безусловното ѝ освобождаване и пълен достъп до медицински грижи.

Присъдата

Мохамади излежава присъда в прословутия ирански затвор „Евин“, в който зад решетките са политически затворници и хора, свързани със Запада. Тя вече излежа 30-месечена присъда, към която през януари бяха добавени още 15 месеца затвор.

Иранските власти в събота издадоха допълнителна шестмесечна присъда срещу Мохамади, след като тя протестира срещу екзекуцията на друга политическа затворничка в женското крило на затвора „Евин“ на 6 август.

Мохамади е 19-та жена, спечелила Нобеловата награда за мир, и втората иранка, след защитничката на човешките права Ширин Ебади, която получи приза през 2003 г.

Петдесет и две годишната Мохамади продължи дейността си въпреки множеството арести от иранските власти и годините, прекарани зад решетките.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес