Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Познат проблем бави производство на ракети Patriot в Япония

23 юли 2024, 07:30 часа • 6447 прочитания

Японската Mitsubishi Heavy Industries (MHI) вече произвежда около 30 ракети Patriot всяка година по лиценз Lockheed Martin и може да увеличи производството до около 60, казаха пред Reuters двама японски правителствени служители.

Съединените щати се надяваха бързо да увеличат производство от около 500 до повече от 750 ракети годишно. Но експанзията в Япония е невъзможна без допълнителни доставки на системи за самонасочване на ракетите, които ги насочват към целта в края на полета им, заявиха източници пред медията.

"Поради недостига може да минат няколко години, преди MHI да увеличи производството", каза един от източниците, който е поискал да остане анонимен, тъй като не е упълномощен да говори с медиите. Още: "Пейтриът" в Украйна: Най-големият проблем е тривиален. БТР от САЩ заслужи похвали (ВИДЕО)

Производствените проблеми на Япония илюстрират колко трудно е за САЩ да свържат съюзници по света и техните индустрии със сложните вериги на доставки. 

Миналата година Boeing започна да разширява завода си за ракети-прехващачи в САЩ, за да увеличи производството с 30%, но допълнителните линии няма да бъдат пуснати в експлоатация до 2027 г. Компанията не съобщи за мащаба на производството през изминалата година, като каза само, че наскоро е доставила 5000-та си глава.

Американските акции се понижиха допълнително, тъй като продължителният хаос от глобалния софтуерен проблем се добави към сътресенията на и без това неспокойния пазар.

От Lockheed Martin заявиха, че ще увеличат производството на ракети прехващачи Patriot в САЩ от 500 на 650 до 2027 г. Всяка от тях струва около 4 милиона долара. Още: САЩ: Украйна да очаква добри новини за ПВО системите Patriot

При представянето на план за удвояване на военните разходи през 2022 г. японското правителство обеща финансова помощ на отбранителните компании за разширяване на производството. Тези субсидии обаче се прилагат само за оборудване за японските сили за самоотбрана, а не за износ. Това означава, че парите за изграждането на нов завод за ракети ще трябва да дойдат от MHI или Съединените щати, което може да струва десетки милиони долари или повече, каза източник от японското правителство.

"Индо-тихоокеанският регион е зона с особен фокус за Съединените щати и нашите съюзници и стратегически способности в региона са от решаващо значение за възпирането и готовността", съобщиха от Lockheed Martin.

От министерството на отбраната на САЩ съобщиха, че договорът на стойност 4,5 милиарда долара, подписан през юни с армията на САЩ, основният клиент на системата Patriot, бележи нарастване на производството както на ракети, така и на системи за самонасочване. Още: САЩ с нова оферта към Тайван: Предлагат 100 от най-модерните ракети Patriot (ВИДЕО)

Министрите на външните работи и на отбраната на Япония и САЩ ще проведат разговори в Токио през юли. Очаква се те да обсъдят, наред с други неща, задълбочаване на военнопромишленото сътрудничество. Проектът Patriot Systems се счита за ключова част от тези усилия.

Дори с участието на съюзници, тесните "участъци" във веригите за доставки пречат на Съединените щати да задоволят напълно нуждите на украинските въоръжени сили от боеприпаси (включително системи за противовъздушна отбрана) за предотвратяване на руски атаки.

През декември 2023 г. Япония смекчи правилата за военен износ, за да попълни американските ракети Patriot в подкрепа на Украйна.

Посланикът на САЩ в Япония Рам Емануел нарече това "историческо решение". Той е водещ защитник на по-дълбоки военнопромишлени връзки с Япония, за да се облекчи тежестта върху изпълнителите на отбраната на САЩ. 

През април президентът на САЩ Джо Байдън и японският премиер Фумио Кишида се договориха да задълбочат сътрудничеството в отбранителната индустрия. Два месеца след тази среща Емануел Макрон, пишейки за The Wall Street Journal, нарече свиващия се военнопромишлен комплекс на САЩ „слаба връзка“, чиято уязвимост беше разкрита от конфликтите в Украйна и Близкия изток.

Автори: Нобухиро Кубо и Тим Кели

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес