Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Парадокс по руски: Израел нямал право на самозащита, защото е "окупационна сила"

02 ноември 2023, 14:36 часа • 17284 прочитания

Руските представители в международните институции явно не се замислят каква е собствената им страна, преди да говорят за другите държави. Най-пресният пример е постоянният представител на Москва в ООН Василий Небензя.

"Израел няма право на самозащита, тъй като е окупационна сила", заяви той на извънредната специална сесия на Общото събрание на ООН в сряда.

"Продължават да говорят за предполагаемото право на Израел на самозащита, въпреки че като окупационна сила той няма такова право, както се потвърждава от консултативното становище на Международния съд, издадено през 2004 г.", каза руският представител, цитиран от Jerusalem Post.

Още: Израел пуска лидерите на "Хамас" от Газа, за да освободи всички заложници?

Парадокс

Небензя обаче влиза в противоречие, защото собствената му държава е окупационна сила - заради незаконно анексирания полуостров Крим през 2014 г. и заради ситуацията в Източна Украйна.

През 2022 г. диктаторът Владимир Путин анексира Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област на Украйна, без Русия дори да контролира 100% от тях. Това стана чрез фалшиви референдуми, за чиято липса на честност дори руснаците не скриха.

Снимка: Getty Images/Guliver

Още: Израел откъсна северната част на Газа, убити са "десетки терористи" (ВИДЕО)

Израел обаче можел да бори тероризма

Въпреки че заяви, че Израел няма право да се защитава срещу "Хамас", Небензя продължи да твърди, че Тел Авив има право да "гарантира сигурността си" и да се "бори с тероризма". Именно това е идеята на правителството на Бенямин Нетаняху, след като терористичната организация, контролираща Ивицата Газа, нахлу на израелска територия и взе заложници на 7 октомври.

"Що се отнася до сигурността на Израел - а ние признаваме правото му да гарантира своята сигурност - тази сигурност може да бъде напълно гарантирана само ако решим палестинския въпрос въз основа на съответните резолюции на Съвета за сигурност на ООН", заяви руският представител.

"Еврейският народ е търпял преследване в продължение на много векове и еврейският народ би трябвало да знае по-добре от всеки друг, че страданията на обикновените хора, невинните животи, загубени в името на сляпо възмездие, няма да възстановят справедливостта, нито ще върнат към живот мъртвите, нито ще утешат техните семейства", заяви Небензя, чиято страна избива цивилни украинци от февруари 2022 г. насам.

Още: Унижение за Русия на Съвета за сигурност на ООН: Спирате войната и Зеленски няма да говори (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес