Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отложиха регионалните президентски и парламентарни избори в Иракски Кюрдистан

18 октомври 2017, 19:55 часа • 1660 прочитания

Властите в автономния регион Иракски Кюрдистан отложиха местните президентски и парламентарни избори заради политическата криза с Багдад във връзка с референдума за независимост. Това съобщиха от регионалната изборна комисия, цитирани от БГНЕС.

В съобщение от нея заявиха, че са решили „временно да спрат подготовката на изборите, насрочени за 1 ноември, заради настоящата ситуация“.

От комисията посочват също, че регионалният парламент трябва да вземе решение за това кога трябва да бъдат проведени следващите избори.

Към момента единственият кандидатирал се за участие в президентската надпревара е Мохамед Тавфик Рахим, противник на регионалния лидер Масуд Барзани. Въпреки това кандидатурата му е невалидна, тъй като е пропуснал крайния срок.

Самият Барзани, който е една от движещите сили зад проведения на 25 септември референдум за независимост, обяви, че няма да се кандидатира за нов мандат.

По-рано днес иракското централно правителство обяви, че e поело контрола от кюрдските бойци върху почти всички спорни региони.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес