Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Осъдиха Навални на 9 години затвор със строг режим

22 март 2022, 15:40 часа • 2582 прочитания

Московският съд осъди опозиционния политик Алексей Навални на 9 години затвор по ново дело за измама и обида на съдиите. Той също е глобен с 1,2 милиона рубли.

Сутринта съдът призна политика за виновен по всички обвинения. Съдия Маргарита Котова при четенето на присъдата заяви, че "данните на свидетелите се потвърждават от данните на пострадалите". 

По втория член, според прокуратурата, Фондацията за борба с корупцията е присвоила даренията, получени от своите поддръжници. В обвинението се казва, че Навални и неговите сътрудници са събирали дарения чрез "измама и злоупотреба с доверие", но са се разпореждали с тях "за лични цели и дейности". От 300 хиляди души, дарили за структурите на Навални, само четирима били признати за потърпевши. Освен това в същия процес са разгледани и твърденията за неуважение към съда по време на миналогодишния процес за клевета срещу ветеран.

Съдебното заседание се е провело в изправителна колония в град Покров, Владимирска област, където политикът излежава присъдата си по делото „Ив Роше“.

В случая за обида опозиционерът бил обвинен в проява на неуважение към участниците в съдебното заседание по време на разглеждането на делото за клевета срещу ветерана Игнат Артеменко преди година и в същото време в измама при събиране на дарения за антикорупционната дейност на ФБК.

По делото били разпитани 16 свидетели на обвинението: четирима потърпевши, трима експерти и девет свидетели, включително бившият служител на ФБК Фьодор Горожанко, който определил обвинението срещу Навални като „абсурдно“. От страна на защитата се изказали близо 30 свидетели, постоянни дарители на ФБК. Всички от тях казал, че даренията за работата на Навални и неговия екип са били доброволни и прозрачни.

В дните на заседанията по делото на Навални съдия Маргарита Котова провела телефонни разговори със служителя на президентската администрация Евгений Владимиров, твърди сътрудникът на политика Иван Жданов, който разполагал с подробности за обажданията на съдията. Самият Навални прочел пред съда датите и точните часове на тези разговори и изказал предположението, че процесът му се контролира от администрацията.

На 18 март Путин повишил съдия Маргарита Котова. Тя била назначена за съдия в Московския градски съд.

В последната си реч Навални нарече делото срещу него изфабрикувано и заяви, че смята две от жертвите за подставени, а две - за явно уплашени, тъй като самите те са обвиняеми по наказателни дела. Той се изказа срещу войната в Украйна и заяви, че „ще продължи да се бори с властите“ и не се страхува „нито от ФСБ, нито от химическо оръжие, нито от Путин“.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес