Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Осуетиха бягството на президента на Шри Ланка, блокираха го на летището

12 юли 2022, 09:46 часа

Подалият оставка президент на Шри Ланка заседна във вторник в собствената си страна, като бе възпрепятстван от имиграционните служители на летището. Те блокираха излизането му на безопасно място в чужбина след щурма в резиденцията му от събота, съобщиха официални източници, цитирани от БГНЕС.

Реклама

Готабайа Раджапакса обеща да подаде оставка още в сряда и да разчисти пътя за "мирно предаване на властта" след мащабни протести срещу него. Причината за тях - Шри Ланка, в която живеят 22 милиона души, е изправена пред най-тежката си икономическа криза от 70 години насам. Инфлацията достигна рекордните 54,6% през юни и се очаква да се повиши до 70%, което хвърли в крайна бедност голяма част от населението.

Шри Ланка, в която живеят 22 милиона души, е изправена пред най-тежката си икономическа криза от 70 години насам. Инфлацията достигна рекордните 54,6% през юни и се очаква да се повиши до 70%, което хвърли в крайна бедност голяма част от населението.

73-годишният лидер избяга от официалната си резиденция в Коломбо точно преди десетки хиляди протестиращи да я превземат в събота и искаше да замине за Дубай. Междувременно недоволните граждани намериха в двореца милиони рупии в брой - около 50 хиляди долара - и ги предадоха на полицията, а тя - на съда.

Като президент Раджапакса се ползва с имунитет срещу арест и се смята, че иска да замине за чужбина, преди да се оттегли, за да избегне възможността да бъде задържан. Но имиграционните служители отказваха да влязат във ВИП залата, за да подпечатат паспорта му, а той настояваше, че няма да мине през обществените помещения, опасявайки се от репресии от страна на други граждани.

Президентът и съпругата му прекараха нощта във военна база до главното международно летище, след като пропуснаха четири полета, които можеха да ги отведат в Обединените арабски емирства.

Най-малкият брат на Раджапакса - Базил, който през април подаде оставка като министър на финансите, пропусна собствения си полет на "Емирейтс" за Дубай рано във вторник след подобно противопоставяне със служителите на летището. Базил се опита да се възползва от платената услуга "консиерж" за бизнес пътници, но служителите и имиграционните служби заявиха, че се оттеглят от услугата "бърза писта".

Базил, който има същевременно гражданство и на САЩ, трябваше да получи нов паспорт, след като остави своя в президентския дворец, когато Раджапакса се оттегли, твърди дипломатически източник, цитиран от AFP.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес