Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

NYT: Иранският посланик в Ливан е загубил око след взривен пейджър

18 септември 2024, 15:51 часа • 937 прочитания

Мохтаба Амани - иранският посланик в Ливан - е загубил едното си око, а другото е било сериозно ранено, когато пейджърът, който е носил, е избухнал вчера, 17 септември съобщава The New York Times.

Дипломатът беше ранен при серията взривили се пейджъри на бойци на групировката "Хизбула" в Ливан и Сирия: Расте броят на жертвите след взривените пейджъри в Ливан (ВИДЕО).

Членове на Корпуса на гвардейците на ислямската революция - Иранската революционна гвардия - съобщават пред изданието, че нараняванията на Амани са по-сериозни от първоначално съобщените и той ще бъде откаран в Техеран за лечение.

Снимка: "Хизбула", Getty Images/Guliver

Видеоклип в социалните мрежи очевидно показва Амани на ливанска улица след нападението, с кръв по предната част на ризата му, пише вестникът.

Още: Анализ: Атаката с пейджърите по Хизбула е тежък удар за надеждите за мир в региона

Саудитският новинарски канал Alhadath, цитирайки посолството на Техеран в Бейрут, заяви вчера, че Амани е в „добро общо състояние“ и нараняванията му са само повърхностни.

Най-малко 9 души бяха убити, а хиляди бяха ранени, когато пейджъри, държани от членове на „Хизбула“, избухнаха вчера следобед в Ливан и Сирия. Всичко това изглеждаше като широкомащабна, координирана атака, приписвана на Израел, срещу подкрепяната от Иран терористична групировка.

Още: Стана известно как е било организирано взривяването на хилядите пейджъри на "Хизбула"

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес