Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новият президент на Иран поиска диалог с ЕС и съживяване на ядрената сделка

13 юли 2024, 14:08 часа • 1657 прочитания

Новоизбраният президент на Иран Масуд Пезешкиан очаква подобряване на отношенията с Европейския съюз. Той все пак обвини Европа, че не спазвала ангажиментите си за смекчаване на въздействието на американските санкции, предприети срещу Техеран заради ядрената му програма.

Още: Русия, Китай и Иран молят Запада да върне иранската ядрена сделка

"Въпреки тези грешни стъпки, очаквам с нетърпение да се включа в конструктивен диалог с европейските държави, за да насочим отношенията си по правилния път, основан на принципите на взаимно уважение и равнопоставеност", каза Пезешкиан, цитиран от AFP.

Кардиохирургът и бивш здравен министър спечели втория тур на изборите в Иран, побеждавайки твърдолинейния политик Саид Джалили. Пезешкиан се представя като "гласа на хората без глас", а Западът очаква от него някаква промяна относно политиката на режима в Техеран. Все пак това е малко вероятно, защото всички финални решения се вземат от върховния лидер и духовен водач на нацията аятолах Али Хаменей.

Още: Новоизбраният президент на Иран ще встъпи в длъжност на 30 юли

Пезешкиан иска да измъкне Иран от изолацията

69-годишният президент призова за "конструктивни отношения" със западните държави, за да "измъкне Иран от изолацията", цитира думите му БГНЕС. Той подкрепя съживяването на ядреното споразумение от 2015 г. между Иран и световните сили.

Още: Иран ще "реагира", ако МААЕ прокара резолюция срещу ядрената му програма

Снимка: Getty Images

Вашингтон едностранно се оттегли от споразумението през 2018 г. - по време на мандата на Доналд Тръмп в Белия дом. Сделката имаше за цел да ограничи ядрената дейност на Техеран. В рамките на постигнатото споразумение от 2015 г. Иран се съгласи да замрази ядрената си програма в замяна на отмяната на тежките международни санкции. След оттеглянето на САЩ и повторното налагане на санкциите режимът на Ислямската република постепенно започна да не спазва собствените си ангажименти по споразумението.

Още: Промяна няма: И новият ирански президент увери Путин в подкрепата си към Русия

Страните по сделката с Иран от 2015 г. виждаха в нея най-добрия начин да спрат Техеран да създаде ядрена бомба - цел, която страната отрича да следва. Франция и Германия също бяха страни по сделката - заедно с Великобритания, Китай и Русия.

В авторска статия за англоезичния вестник Tehran Times Пезешкиан заяви, че след оттеглянето на САЩ от сделката европейските държави са се ангажирали да се опитат да я спасят и да смекчат въздействието на американските санкции. "Европейските държави не изпълниха всички тези ангажименти", написа той.

Говорител на ЕС по-рано обяви, че блокът е "готов да се ангажира с новото правителство (на Иран) в съответствие с политиката на ЕС".

Пезешкиан преди дни обяви подкрепа за руския диктатор Владимир Путин, с което загатна, че промяна на отношенията между Техеран и Москва няма да има.

Още: Новият ирански президент иска да изведе страната от изолацията

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес