Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нов китайски стелт бомбардировач притеснява САЩ (ВИДЕО)

12 август 2024, 07:30 часа • 3011 прочитания

Китайският стелт бомбардировач JH-XX, който се разработва едновременно с Xi'an H-20, предизвика опасения във военните среди в САЩ. Въпреки че подробностите остават оскъдни, JH-XX може да бъде изтребител-бомбардировач със среден до голям обсег с потенциални способности за ядрен удар.

Проектиран за скорост и регионално господство, той може да послужи като заместител на бомбардировача H-6K и да застраши интересите на САЩ в Тихия океан, включително Гуам и Тайван.

Анализатори предполагат, че JH-XX може да прилича на подобрена версия на F-22 Raptor. Ако това е вярно, тази нова платформа може значително да подобри военния потенциал на Китай.

Още: Ефектът от F-16 в Украйна: Анализ на The Economist (ВИДЕО)

Китайската стратегическа въздушна заплаха

Много е писано за китайския стелт бомбардировач Xi'an H-20, който може да оспори въздушното превъзходство на САЩ. С дизайна на "летящо крило", H-20 спечели сравненията с B-21 Raider на ВВС на Съединените щати, който сега е в процес на разработка.

Въпреки че подробностите за H-20 остават оскъдни, бомбардировачът си спечели прозвището "Буря" от анализатори, които отбелязаха, че Китай заедно със Съединените щати са едни от малкото нации, притежаващи стелт стратегически бомбардировачи. Въвеждането на H-20 може потенциално да промени стратегическия баланс между САЩ и Китай, особено в Тихоокеанския регион.

И все пак H-20 не е единственият стелт бомбардировач, за който се счита, че се разработва от Пекин. Налице е и JH-XX и въпреки че съществуването му е потвърдено от разузнавателната общност на Съединените щати, всъщност се появяват малко подробности за самолета. Самото съществуване на бомбардировача предизвика тревога в Пентагона и имаше предупреждения, че това може да е изтребител-бомбардировач, способен да нанася удари на далечни разстояния и дори да доставя ядрени оръжия.

Още: За първи път: Украинските ВВС унищожиха руски бомбардировач Ту-22М3 (ВИДЕО и СНИМКИ)

"PLAF [Въздушните сили на Народната освободителна армия на Китай] разработват нови стелт бомбардировачи със среден и голям обсег за поразяване на регионални и глобални цели. Стелт технологията продължава да играе ключова роля в разработването на тези нови бомбардировачи, които вероятно ще достигнат първоначална оперативна способност не по-рано от 2025 г.", предупреждава доклад от началото на 2019 г. на Агенцията за разузнаване на отбраната (DIA).

Освен това Пентагонът спекулира, че JH-XX може да има много по-голяма скорост за използване срещу регионални противници, за да защити териториалните претенции на Китай в Източно и Южнокитайско море. Има също така предположения, че JH-XX може да се използва като носител на ядрено оръжие и онлайн експерти продължават да спекулират какви възможности може да предложи. Вероятно ще послужи като заместник на бомбардировача със среден обсег H-6K и по този начин ще има боен радиус между 1000 и 2000 морски мили (1850 и 3700 км), което може да постави американския остров Гуам на прицел.

По-зловещото е, че със сигурност ще може лесно да удари Тайван от бази в континентален Китай и по този начин значително да подобри възможностите на PLAAF.

Въпреки че бяха разкрити малко подробности за JH-XX, анализатори предполагат, че той вероятно може да бъде по-близък по дизайн до F-22 Raptor на Lockheed Martin или F-35 Lightning II на Lockheed Martin, отколкото на все още в процес на разработка Northrop Grumman B-21 Raider. По този начин той би заменил обхвата на H-20 и капацитета на полезен товар за по-висока скорост, а някои дори теоретизираха подобрен потенциал за бойни действия.

Още: Защо единственият стелт бомбардировач на НАТО е извън строя? (ВИДЕО)

JH-XX също може да бъде подобен на предложения FB-22, вариант на бомбардировач на изтребителя F-22 Raptor. Въпреки че F-22 няма характеристики на бомбардировач с голям обсег и неговият оперативен обхват е само 600 мили (1100 км), подобреният FB-22 има корпус, който може да носи 7 тона оръжия. Широко разпространено е също мнението, че китайски хакери са откраднали някои от дизайните на F-22, както и F-35, така че може да е безопасно да се спекулира, че Пекин сега надгражда върху дизайн, който е предаден на ВВС на Съединените щати.

Автор: Питър Сучиу, за The National Interest

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес