Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нетаняху иска изтегляне на миротворците на ООН от Ливан: Отказът ги прави заложници (ВИДЕО)

13 октомври 2024, 15:58 часа • 1344 прочитания

Израелският премиер Бенямин Нетаняху призова шефа на ООН Антониу Гутереш да изтегли мироопазващите сили в Ливан „незабавно“, пише Al Jazeera.

Думите му дойдоха по време на заседание на кабинета и след като най-малко петима миротворци на ООН бяха ранени през последните дни, докато израелските сили се бият срещу "Хизбула" в Южен Ливан.

Какво означава отказът?

Призивът на Нетаняху идва ден след като силите на ООН в Ливан отказаха да се изтеглят от граничната зона, въпреки че петима от членовете им бяха ранени при израелски огън през последните дни. ОЩЕ: Папата призова за уважение към миротворците на ООН в Ливан

„Вашият отказ да евакуирате миротворците ги прави заложници на "Хизбула". Това застрашава както тях, така и живота на нашите войници. Съжаляваме за нараняването на миротворците и правим всичко по силите си, за да предотвратим това нараняване. Но простият и очевиден начин да гарантираме това е просто да ги изведем от опасната зона", смята израелският премиер.

Според него "Хизбула" ги ползва за жив щит. ОЩЕ: Пентагонът призова Израел да гарантира безопасността на Мироопазващите сили

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес