Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НАТО обвини Китай, че подпомага войната на Путин. Пекин иска Алианса аут от Азия

11 юли 2024, 14:15 часа • 3841 прочитания

Китай обвини НАТО, че очерня страната, и поиска Алиансът да не се меси в Азия. Всичко това се случва, докато китайските военни правят рекорден брой въздушни операции край Тайван и военноморски учения край Филипините.

Още: Тайван засече 66 китайски военни самолета

НАТО: Китай да прекрати всякаква подкрепа за войната на Русия

В четвъртък, 11 юли, Пекин скочи срещу отбранителния съюз заради обвинението на НАТО, че Китай се е превърнал в "решаващ поддръжник" на диктатора Владимир Путин във войната на Русия срещу Украйна. Ден по-рано държавите членки на Алианса поискаха от Китай да "прекрати всякаква материална и политическа подкрепа за военните усилия на Русия".

В съвместно изявление по време на годишната си среща на върха във Вашингтон лидерите на държавите от НАТО заявиха, че "мащабната подкрепа на Пекин за руската отбранителна индустриална база увеличава заплахата, която Русия представлява за своите съседи и за евроатлантическата сигурност".

Още: Медведев заплаши Украйна и НАТО с "изчезване" заради декларацията от Вашингтон

"Заявените от Китайската народна република (КНР) амбиции и насилствени политики продължават да поставят под въпрос нашите интереси, сигурност и ценности. Задълбочаващото се стратегическо партньорство между Русия и КНР и техните взаимно подсилващи се опити за подкопаване и промяна на международния ред, основан на правила, са причина за дълбока загриженост. Изправени сме пред хибридни, кибернетични, космически и други заплахи и злонамерени действия от страна на държавни и недържавни участници", пише в декларацията от Вашингтон, публикувана на 10 юли.

Още: Посредник между Путин и Тръмп? Орбан отива при бившия президент на САЩ

Пекин: Тенденциозни и клеветнически твърдения

Говорителят на китайското външно министерство Лин Цзян заяви, че Пекин е отвърнал на НАТО по обвиненията. Той ги нарече "тенденциозни, клеветнически и провокативни" и отхвърли Алианса като "реликва от Студената война".

Снимка: Си Дзинпин и Джо Байдън, Getty Images

Лин добави, цитиран от Financial Times, че "конструктивната роля" на Китай по отношение на войната в Украйна била "широко призната от международната общност".

В по-ранно изявление китайската мисия към ЕС заяви, че Пекин никога не е предоставял смъртоносни оръжия на никоя от страните във войната. "Без никакви доказателства НАТО продължава да разпространява фалшиви твърдения, изфабрикувани от САЩ, като открито клевети Китай, сее раздор между Китай и Европа и подкопава китайско-европейското сътрудничество", заяви Лин.

Пекин отрича, че предоставя смъртоносна подкрепа на режима на Путин, но Bloomberg съобщи, че Китай разработва дронове за Русия, подобни на "Шахед". Информацията е от неназовани европейски служители.

Още: НАТО похвали България и обяви: Фокусът ни е върху Черно море

Китай: НАТО да не се меси в Азия

Китайската мисия в ЕС предупреди Алианса да не се меси в Азия, която според нея не е "поле за борба за геополитическа конкуренция".

НАТО "продължава да изтъква взаимовръзката между сигурността на Европа и сигурността в Азиатско-тихоокеанския регион. Призоваваме (НАТО) да остане в рамките на ролята си на регионална отбранителна организация в северната част на Атлантическия океан", се казва в изявлението на Китай.

"НАТО не трябва да се превръща в нарушител на мира и стабилността в Азиатско-тихоокеанския регион или в инструмент, използван от някои велики сили за поддържане на хегемония", гласи позицията.

Още: Официално: НАТО обяви пътя на Украйна към Алианса за "необратим"

Китай създава напрежение в региона

Ожесточената реторика идва в момент, когато Япония, Южна Корея, Австралия и Нова Зеландия се присъединяват към срещата на върха на НАТО - практика, която започна след пълномащабното нападение на Русия над Украйна през 2022 г.

В отговор на нарастващата регионална мощ на Народноосвободителната армия на Китай (НОАК) съюзниците на САЩ в Азия, включително Япония и Филипините, засилиха съвместното планиране, ученията и разполагането на оръжия. Членове на НАТО като Великобритания, Франция, Канада и Германия също увеличиха военните операции и сътрудничеството в областта на сигурността в региона.

Още: Глас от НАТО: Русия няма хора и боеприпаси за нова мащабна офанзива в Украйна

Докато Пекин критикуваше НАТО, Тайван регистрира най-голямото досега китайско нахлуване в своята зона за идентификация на противовъздушната отбрана. Това е буферна зона, определена от Тайпе, за да се даде възможност за ранно предупреждение срещу вражески самолети. Министерството на отбраната на Тайван съобщи, че през 24-те часа до 6 ч. сутринта в сряда, 10 юли, около острова са оперирали 66 китайски военни самолета, 56 от които са навлезли в тази буферна зона.

Още: Анализ: Време е за заместници на НАТО

Дейността е част от въздушните и военноморските учения в разгара на летния сезон на ученията на НОАК. Във вторник министърът на отбраната на Тайван заяви, че самолетоносач на НОАК е преминал през протока Балинтанг между два от най-северните филипински острова на път за Тихия океан. Ученията се провеждат от началото на юли и включват въздушни и военноморски маневри в Източнокитайско море - северно от Тайван, в Южнокитайско и във Филипинско море.

Успоредно с това САЩ са домакини на Rimpac - най-голямото военноморско учение в света, което се провежда близо до Хаваите и включва близо 30 държави.

Още: Китай с остра реторика срещу НАТО заради Русия и войната в Украйна

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес