Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Могерини: Подходът на ЕС към Русия заради Алепо не е чрез санкции

15 декември 2016, 13:01 часа
Реклама

Току що говорих с ООН, след като говорих и с Иран – нека всеки поеме отговорността си и опази цивилните граждани в Алепо. Това заяви външният министър на ЕС Федерика Могерини, която посочи, че ЕС работи „ежечастно“. При пристигането си за Европейския съвет тя добави, че се търси контакт с Башар Асад.

Могерини уточни, че Съветът не възприема подхода за нови санкции спрямо Русия заради Алепо. Припомняме, че в проектотекста за решенията на ЕС е посочено името на Русия като „помощник“ на Асад за Алепо. Каквото и да стане в Алепо, това няма да е решаващо за мир – няма смисъл да спечелиш битката, а да загубиш войната. Най-важното е да има истинска смяна на политическия режим в Дамаск, подчерта Могерини. Австрийският канцлер Кристиан Керн също призова за солидарност по отношение на Сирия.

По отношение на бежанската криза Могерини изрази задоволство от напредъка на разговорите в Африка. По думите ѝ за пример е Нигер – преди мерките за 7000 души месечно са се отправяли към Средиземно море и Европа, а сега вече потокът е намалял на 1500.

Могерини наблегна и на темата „сигурност“, която ще бъде обсъждана също на Съвета. Тя наблегна на това, че ще има опит да се върви към общо производство на оборудване в сектора за цяла Европа.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес