Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Млади, неопитни и свикнали само в планината: WSJ с прогноза как ще се справят севернокорейците в Украйна

28 октомври 2024, 15:05 часа • 1413 прочитания

Военнослужещите от Северна Корея, изпратени да се сражават на страната на Русия в Украйна, са предимно млади наборни войници в тийнейджърска или ранна двадесетгодишна възраст, а не опитни ветерани. Те не са свикнали да се бият на равнинен терен и имат слаба физическа форма заради масовото недохранване в страната си, пише The Wall Street Journal.

Още: "Знак за отчаянието на Путин": Рюте призна за участие на севернокорейски войски във войната срещу Украйна

Това идва на фона на новините от украинската и южнокорейската разузнавателна служба, че около 11 000 севернокорейски войници са преминали обучение в Русия и биха могли да се включат във войната срещу Украйна на 27-28 октомври. Приблизително 3000 севернокорейски войници вече са преместени в Курска област на Русия, част от която украинските сили превзеха при трансгранично нападение в началото на август. Тези севернокорейци биха могли да послужат като подкрепление за руските сили, изпитващи недостиг на личен състав: Сделката Путин-Ким: Помагаш за Курск, аз помагам за война с Южна Корея.

Сеул: Севернокорейците са свикнали само на планински терен

Южнокорейският министър на отбраната Ким Йонг-хюн окачестви тези сили като „обикновени наемници за пушечно месо“. Според оценките на разузнаването в Сеул обучението на специалните сили на диктатора Ким Чен Ун е било насочено предимно към операции в планински терен срещу Южна Корея, който се различава значително от условията, с които те биха се сблъскали в равнинните гранични райони на Украйна.

Джеймс Парк - научен сътрудник в Тихоокеанския форум и бивш южнокорейски служител в областта на отбраната, предполага, че Ким Чен Ун може би „опипва почвата“, като първоначално изпраща по-малко опитни войници, а после ще вкара в играта по-опитните сили.

Снимка: Getty Images

Още: Севернокорейците идват в Курск, двойката Тръмп-Ванс говори за мир на всяка цена (ОБЗОР - ВИДЕО)

Как Украйна ще спира севернокорейците?

Разполагането е следствие от пакта за взаимна отбрана, подписан между Русия и Северна Корея през юни по време на посещението на диктатора Владимир Путин в Пхенян. На 25 октомври издирваният от съда в Хага стопанин на Кремъл потвърди, че използването на севернокорейски сили е руско решение. Севернокорейското външно министерство заяви, че всяко разполагане на войски ще бъде в съответствие с международното право.

Украинският канал в Telegram „Искам да живея“ публикува видеоклипове на корейски език, в които се показват съоръжения за военнопленници и се насърчават севернокорейците да се предадат: Три пъти ядене на ден, месо и зеленчуци: Украйна примамва севернокорейците да се предават (ВИДЕО).

Междувременно Южна Корея може да обмисли прехвърлянето на „нападателни“ оръжия в Украйна и дори да изпрати свои служители да разпитват севернокорейски военнопленници, обявиха от Сеул.

Разполагането би могло да бъде от потенциална полза за Северна Корея, тъй като ще ѝ предостави непосредствен опит с условията на съвременната война и операциите с дронове, пише WSJ.

Още: Зеленски: Украйна ще бъде принудена реално да воюва срещу Северна Корея в Европа

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес