Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Малала става най-младият нобелов лауреат в историята

10 октомври 2014, 15:40 часа • 25677 прочитания

Пакистанката Малала Юсуфзай, която днес беше удостоена с Нобелова награда за мир на 17-годишна възраст, е най-младият лауреат от създаването на наградата през 1901 г.

Средната възраст на лауреатите е 59 години, като се вземат предвид всички категории. Учените и писателите често са награждавани в края на кариерата си, при приближаване на пенсия или понякога доста след това.

Досега имаше само един лауреат, получил наградата си преди 30 години. Награден едновременно с баща си за работата си по рентгеновите лъчи, британецът Уилям Лорънс Браг (физика, 1915 г.) беше само на 25 години в момента на отличаването си. Той живя до 81 години, предаде БГНЕС.

Две жени, северноирландката Мейрийд Кориган Магуайър (1976 г.) и йеменката Тавакол Карман (2011 г.) бяха наградени на 32-годишна възраст. До днес те бяха най-младите носители на Нобелова награда за мир. "Не трябва да мислим за възрастта, трябва да мислим какво е постигнато", подчерта историкът на Нобеловите награди Густав Кьолстранд от Нобеловия музей в Стокхолм.

"Вярно е, че 17 години е рекорд, за първи път наградата отива при дете", съгласи се той. Възрастта й не беше сметната за пречка от журито, обясни пред журналисти председателят на Норвежкия Нобелов комитет Торбьорн Ягланд. Той припомни, че младото момиче вече е получило достойно много награди, сред които наградата Сахаров на Европейския парламент, и че може да носи и Нобеловата награда.

"Нобелът за мир не е като наградата за науките, няма нужда да чакате", уточни Кьолстранд и допълни, че Норвежкият Нобелов комитет в последно време награждава "актуални" хора.

Най-възрастният лауреат е американецът от руски произход Леонид Хурвиш, който получи наградата за икономика на 90 години. Той почина през юни 2008 г. и живя само няколко месеца след удостояването си с наградата.

Младата пакистанка споделя Нобеловата награда за мир за 2014 г. с 60-годишния индиец Кайлаш Сатяртхи за борбата им срещу експлоатацията на деца и за правото им на образование. С тях средната възраст на хората, печелили Нобелова награда за мир, намаля от 62 на 61 години.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес