Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кюрдите почти отвоюваха град Кобани от "Ислямска държава"

19 ноември 2014, 08:04 часа • 24119 прочитания

Кюрдските сили за самоотбрана отвоюваха от групировката "Ислямска държава" (ИД) голяма част от северния сирийски град Кобани на границата с Турция. Както заяви представителят на кюрдските сили Идрис Насан, в ръцете на джихадистите остават по-малко от 20 на сто от градските райони.

"Освободени са шест сгради, иззето е голямо количество оръжие и боеприпаси, включително гранатомети и картечници", посочи Насан.

Според кюрдската информационна агенция Фират, по време на операцията са били убити 23 ислямистки, сред които и двамата им полеви командири Сейфул Ислам и Абу Хариф. Артилерийска поддръжка са оказали иракските кюрдски милиции "пешмерга" и сирийски бунтовници от отряда "Буркан ал Фурат". Американската авиация за последните 48 часа е нанесла 11 удара по цели на ИД.

Кюрдските сили прогониха джихадистите от селото Челябия, на 30 км югоизточно от града. Там са убити шестима джихадисти иса унищожени две военни транспортни машини. Още седем екстремисти са ликвидирани на западния фронт в селата и Меназа и Изеа.

Сраженията в Кобани и околностите му продължават 65 дни. Според кюрдски източници, броят на убитите и ранените в лагера на врага са над 3000 души.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес