Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кулеба: Китай е „непоколебимо“ ангажиран с териториалната цялост на Украйна

25 юли 2024, 10:26 часа • 1863 прочитания

Китай остава „непоколебимо“ ангажиран със суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Това заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба на 24 юли след среща с китайския си колега Уан И в Гуанджоу.

По данни на украинската делегация - Кулеба и Уан са разговаряли повече от три часа. Срещата е първото посещение на украинския топ дипломат в Китай след началото на пълномащабната война, подпалена от Русия.

Още: Кремъл: Желанието на Киев за преговори е в унисон с позицията на Русия

"Не илюзия за мир, а справедлив и устойчив мир"

„Китай непоколебимо потвърди зачитането на принципа на суверенитета и териториалната цялост на Украйна“, заяви Кулеба в свое видео от азиатската страна. „Моят китайски колега ясно заяви, че е съгласен, че се нуждаем не от илюзията за мир, а от справедлив и устойчив мир".

Кулеба добави, че докато Китай продължава да отстоява двойния принцип - украински суверенитет и траен мир - „можем да водим всякакви разговори и да търсим всякакви решения“.

Снимка: mfa.gov.ua

Китай се позиционира като неутрален във войната, но същевременно задълбочи икономическите си връзки с Москва. Пекин също така се превърна във водещ източник на стоки с двойна употреба за Русия, предоставяйки оборудване, което руската отбранителна промишленост може да използва в атаките си срещу Украйна.

Още: Кулеба от Китай: Украйна е готова да преговаря с Русия (ВИДЕО и СНИМКИ)

Китай е обещал да не дава оръжие на Русия

След преговорите в Гуанджоу украинският президент Володимир Зеленски заяви във вечерното си обръщение на 24 юли, че Китай е обещал да не доставя оръжие на Русия и е дал знак за подкрепата си за украинския суверенитет.

Според украинското външно министерство Кулеба е потвърдил на срещата, че Киев е готов да проведе мирни преговори, когато Москва „е готова да преговаря добросъвестно“.

Китайското външно министерство заяви, че „условията и времето все още не са назрели“ за преговори за прекратяване на огъня между Украйна и Русия, но добави, че е „готово да играе конструктивна роля“ в мирните усилия.

На този фон в американското издание The Wall Street Journal се появи материал, в който се казва, че Китай се представя като „световен миротворец“ по време на война, но вече е избрал кого да подкрепи, а именно Русия.

Кулеба заяви, че по време на разговорите е подчертал значението на избягването на временни решения и ултиматуми в бъдещите мирни преговори. „Украйна никога няма да се огъне и на един сантиметър, ако някой, независимо откъде идва, се опита да ни говори на езика на ултиматумите“, каза той, цитиран от Kyiv Independent.

Още: Китайското МВнР: Подкрепяме „политическо уреждане“ на войната в Украйна (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес