Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Китайското МВнР: Подкрепяме „политическо уреждане“ на войната в Украйна (ВИДЕО)

23 юли 2024, 16:25 часа • 1419 прочитания

Говорителката на китайското външно министерство Мао Нин заяви, че Китай подкрепя бързото прекратяване на огъня и „политическото уреждане“ на войната между Русия и Украйна.

„Що се отнася до кризата в Украйна, Китай се застъпва за бързо прекратяване на огъня и политическо уреждане. Служейки на интересите на всички страни, Китай ще продължи да се застъпва за мира и диалога, ще подкрепя международното сътрудничество за постигане на по-голям консенсус и ще осигури жизнеспособно решение на искането за политическо уреждане“, заяви Нин.

Говорителката на МВнР в Пекин добави, че украинският външен министър Дмитро Кулеба, който е на посещение в Китай, ще проведе разговори с колегата си Уан И. Според нея двамата ще обсъдят прилагането на „важен консенсус“ и задълбочаване на двустранното сътрудничество по въпроси от „взаимен интерес“, съобщава украинската агенция УНИАН.

Още: ЕС: Следваща среща за мир - с участието на Русия, но не и с условията на Путин

Какво цели Кулеба с посещението в Китай?

Кулеба е на визита в азиатската страна до 25 юли по покана на китайския външен министър Уан И. Това е първото му пътуване до Пекин след началото на пълномащабната руска инвазия.

„По време на срещите и преговорите страните ще обменят мнения за текущото състояние и перспективите за развитие на двустранните отношения. Основна тема на обсъждане ще бъде търсенето на начини за спиране на руската агресия и възможната роля на Китай за постигането на устойчив и справедлив мир“, се казва в изявление на Министерството на външните работи на Украйна относно посещението на Кулеба.

Снимка: Дмитро Кулеба, Getty Images

Китай се позиционира като неутрален във войната, но същевременно задълбочи икономическите си връзки с Москва и подкрепи диктатора Владимир Путин срещу западните санкции.

Освен това Пекин се превърна във водещ източник на стоки с двойна употреба, които захранват руската отбранителна промишленост. Китай отрича да предоставя на Москва смъртоносна военна помощ, макар в някои западни издания да се появи информация за разработване на оръжия в полза на Руската федерация - например дронове, подобни на иранските "Шахед", според Bloomberg.

Още: Мир в Украйна: Зеленски е готов да говори с Путин и посочи условията (ОБЗОР - ВИДЕО)

Киев неведнъж е призовавал Китай да използва влиянието си над Москва, за да помогне за прекратяване на войната, но тези усилия до голяма степен са неуспешни. Пекин не взе участие в световната среща на върха за мир през юни в Швейцария. Президентът Володимир Зеленски упрекна Китай, че се е опитал да саботира срещата на върха, което предизвика упреци от страна на Пекин.

Китай предложи свой алтернативен мирен план, който да включва конференция, призната както от Киев, така и от Москва.

Още: Военни учения в Тайван: Симулация на китайска атака с прекъснати командни линии

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес