Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Китайският птичи грип е устойчив на лекарства, без да губи способността си да се разпространява

12 декември 2013, 10:08 часа
Реклама

Учени са открили мутация в новия щам на птичия грип, проявил се за пръв път при хора през март тази година в Китай, която го прави устойчив към ключово лекарство, без да ограничава способността му да се разпространява сред бозайници, предаде Ройтерс, позовавайки се на публикация в сп. "Нейчър къмюникейшънс", предаде БТА.

Откритието означава, че за разлика от сезонните грипни щамове, които често стават по-трудно предаваеми, когато развият устойчивост към лекарства като "Тамифлу" на "Рош", новият вирус H7N9 на птичия грип не е изгубил способността си да се разпростряната, въпреки развитата резистентност.

И докато това не прави щама H7N9 потенциален причинител на човешка пандемия, според изследователите лекарите трябва по-предпазливо да използват антивирусните медикаменти при лечение на зараза с него, и по възможност да използват други препарати, освен Тамифлу, като например Реленца на "ГлаксоСмитКлайн".

"Обикновено резистентността към лекарства вреди на вирусите, но това, което ни изненада е, че в случая с H7N9 устойчивостта не намалява способността му да се разпространява", казва Никол Бувие, ръководител на изследователския екип от болницата "Маунт Синай" в Ню Йорк.

Експертите напомнят, че все още няма доказателства за продължаващо и лесно разпространяване на щама H7N9 сред хора. Публикуван през август научен анализ обаче предложи най-убедителното доказателство до момента, че вирусът е в състояние да "прескача" от човек на човек и има потенциала да причини човешка пандемия.

В отделно изследване специалисти от САЩ съобщиха тази седмица, че макар да не е невъзможно H7N9 да стане лесно предаваем от човек на човек, вирусът ще трябва да премине през множество мутации, за да го постигне. Това означава, че учените по света трябва да продължат да го наблюдават "зорко" и да следят за признаци, че е развил подобен потенциал.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес