Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Китай: Спряхме ядрените преговори със САЩ заради продажбите на оръжия на Тайван

18 юли 2024, 22:40 часа • 1369 прочитания

Китай заяви в сряда, че е спрял преговорите със Съединените щати за неразпространение на ядрени оръжия в отговор на продажбите на оръжия на Тайван от Вашингтон, предаде Voanews.

През ноември САЩ и Китай проведоха редки разговори за контрол на ядрените оръжия, част от опита за облекчаване на недоверието преди срещата на върха между лидера Джо Байдън и Си Дзинпин.

По-нататъшен диалог не беше публично обявяван оттогава, като служител на Белия дом през януари призова Пекин да отговори на „някои от нашите по-съществени идеи за намаляване на риска“.

Но външното министерство на Китай в сряда заяви, че неотдавнашните продажби на оръжие от САЩ на самоуправляващ се Тайван "сериозно подкопават политическата атмосфера за продължаване на консултациите за контрол на оръжията между двете страни".

 Още: Тръмп не би защитил Тайван от Китай: "Взеха ни целия бизнес с чипове"

„САЩ продължиха да продават оръжие на Тайван и предприеха поредица от негативни действия, които сериозно накърняват основните интереси на Китай и подкопават политическото взаимно доверие“, каза говорителят на външното министерство Лин Джиан.

„Поради тази причина Китай реши да прекрати преговорите със Съединените щати за нов кръг от консултации за контрол на оръжията и неразпространение“, добави той.

Пентагонът в одобрен от Конгреса доклад през октомври миналата година заяви, че Китай развива своя ядрен арсенал по-бързо, отколкото Съединените щати са очаквали по-рано. Китай притежава повече от 500 оперативни ядрени бойни глави към май 2023 г. и е вероятно да има повече от 1000 до 2030 г.

САЩ притежават около 3700 ядрени бойни глави, изоставайки от приблизително 4500 на Русия, според Стокхолмския международен институт за изследване на мира, който отчита 410 бойни глави за Китай.

Още: Южна Корея: Сътрудничеството ни със САЩ се превръща в ядрен съюз

Съединените щати смениха дипломатическото си признаване от Тайпе на Пекин през 1979 г., но останаха най-важният партньор на Тайван и най-големият доставчик на оръжия, предизвиквайки многократни осъждания от Китай.

През юни Вашингтон одобри две военни продажби на Тайван на обща стойност приблизително 300 милиона долара, предимно на резервни и ремонтни части за изтребителите F-16 на острова.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес