Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Китай отстрани "изчезналия" външен министър само 7 месеца след назначаването му

25 юли 2023, 14:40 часа • 2602 прочитания

Китай отстрани Цин Ган от поста министър на външните работи по-малко от 7 месеца след назначаването му.

Ролята му ще бъде поета от ръководителя на външните работи на Комунистическата партия Ван И, който и преди това беше външен министър, съобщи BBC, цитирайки държавната агенция "Синхуа"

Не е посочена причина за отстраняването на Цин, но в медийното съобщение се казва, че президентът Си Дзинпин е подписал указа за разрешаване на този ход.

Къде е Цин Ган?

Вече около месец Цин Ган не се е появявал в публичното пространство. Последните му дипломатически ангажименти бяха на 25 юни 2023 г. През декември, когато беше на 56 години, той стана един от най-младите външни министри на Китай. Тогава бе смятан за един от най-доверените хора на президента Си Дзинпин. Изчезването му повдигна някои сложни въпроси за Пекин - и във външно, и във вътрешно отношение.

ОЩЕ: Китайският външен министър сякаш се изпари. Какво се случва?

Отсъствието на Цин беше коментирано официално за първи път през по-миналата седмица, когато от външното министерство в Пекин обявиха, че той няма да присъства на среща на външните министри на Асоциация на страните от Югоизточна Азия поради здравословни причини. На негово място беше изпратен друг дипломат.

Китайското външно министерство обаче получаваше все повече запитвания кога Цин ще се върне на поста си. Говорител на ведомството каза на 17 юли, че "няма информация”, която да даде, както и че "дипломатическите дейности на Китай продължават както досега".

В социалните мрежи се заговори дали Цин Ган не е обект на разследване, но няма повече данни за тази теория. Китайски анализатори, които не живеят в страната, спекулираха, че е възможно проблемите на Цин да са свързани с предполагаема афера с телевизионна водеща. Тук също няма доказателства.

Кой е Цин Ган?

Освободеният дипломат преди това беше посланик на Китай в САЩ - от 2021 до 2023 г. Също така бе заместник-министър на външните работи на Китай от 2018 до 2021 г., директор на протокола в Министерството на външните работи от 2015 до 2018 г. и директор на информацията в местното МВнР от 2011 до 2015 г.

Още с назначаването си на поста външен министър той започна да изразява остри позиции срещу Вашингтон: Китай намекна за конфликт със САЩ и защити връзките с Русия

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес