Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кипър ще помогне за евакуацията от Близкия изток, ако войната се разшири

05 август 2024, 11:23 часа • 800 прочитания

Властите в Кипър са във връзка с дипломатическите мисии на нациите, които може да изберат да евакуират своите граждани през източносредиземноморската островна държава, ако войната между Израел и "Хамас" се разшири. Новината обяви министърът на външните работи на Кипър Константинос Комбос, предава гръцкото издание Kathimerini, позовавайки се на информация и на Associated Press.

Изявленията идват на фона на очакванията, че Иран ще нанесе удар по израелска територия още в понеделник. Такива очаквания имат от Вашингтон и Тел Авив.

Междувременно лидерите на Иран и "Хизбула" се заканиха след убийството на Исмаил Хания, лидер на палестинската групировка "Хамас" и след като израелски удар в Бейрут уби Фуад Шукр, висш военен командир от ливанската въоръжена групировка Хизбула. ОЩЕ: Светът чака удар на Иран по Израел: Какво се знае и какви са сценариите?

Кипър като мост на безопасност

Министър Комбос каза, че в петък агенциите са били мобилизирани като част от дългогодишния план за действие за евакуация на страната, наречен ESTIA. Той каза, че има "сериозна опасност" конфликтът да се разшири допълнително, което ще засегне целия регион.

Комбос каза, че ролята на Кипър е да "работи като мост на безопасност" в региона в случай на масова евакуация на граждани на трети страни от Близкия изток.

През 2023 г. Кипър действаше като междинна станция за евакуирани от трети страни от Судан и Израел след началото на войната Израел-Хамас. Островната държава също помогна за евакуацията на десетки хиляди граждани на трети страни по време на конфликта Израел-Хизбула през 2006 г. ОЩЕ: Мохамед Халаф: Утре сутринта се очаква атака на Иран срещу Израел

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес