Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ким и Путин ядосаха Южна Корея, променят политиката ѝ за оръжията в Украйна

20 юни 2024, 14:28 часа
Реклама

Южна Корея заяви, че ще преразгледа политиката си на ограничаване на подкрепата за Украйна в областта на несмъртоносните доставки - т.е. има възможност да праща за първи път пряко оръжия на Киев. Това съобщиха на 20 юни от президентския офис на страната, цитирани от местната информационна агенция Yonhap.

Възможната промяна в политиката на Сеул се случва, след като лидерите на Северна Корея и Русия - диктаторите Ким Чен Ун и Владимир Путин - подписаха пакт, в който се ангажираха с взаимна защита в случай на агресия.

Още: Москва иска да получи от Пхенян ракетни системи за залпов огън: Комитетът по отбрана на Държавната дума

Какво ще се промени?

Официален представител на президента на Южна Корея, който говори при условие за анонимност, заяви, че в отговор Сеул ще преразгледа въпроса за предоставяне на оръжия на Украйна, за да помогне на страната да отблъсне руската инвазия.

Южна Корея - все по-голям износител на оръжие с добре оборудвана армия, подкрепяна от САЩ - предоставя хуманитарна помощ и друга подкрепа на Украйна. Същевременно азиатската страна се присъединява към водените от САЩ и ЕС икономически санкции срещу Москва. Но тя не е предоставяла пряко оръжие на Украйна, позовавайки се на дългогодишната си политика да не доставя такова на държави, които активно участват в конфликти.

Снимка: Kremlin.ru

Сеул е притеснен от всеобхватното споразумение между Москва и Пхенян

В официално изявление, публикувано в четвъртък, Сеул също така осъди споразумението за всеобхватно стратегическо партньорство, подписано от диктаторите тази седмица, като заяви, че то нарушава санкциите на ООН.

Още: Южна Корея и САЩ планират да нападнат Северна Корея с ядрено оръжие: Внушение от Русия

"Правителството ясно подчертава, че всяко сътрудничество, което пряко или косвено помага на Северна Корея да увеличи военната си мощ, е нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и подлежи на наблюдение и санкции от страна на международната общност", се казва в съобщението на президентската канцелария. Добавя се, че подобно нарушение ще влоши отношенията на Сеул с Москва.

Северна Корея и Русия възобновиха споразумение, сключено по време на Студената война, когато лидерите им се срещнаха в Пхенян тази седмица и се договориха да си предоставят военна помощ, ако някога бъдат нападнати. В същото време Путин води агресивна война в Украйна, а Ким му помага със снаряди и ракети: Украинска кръв: 4,8 млн. снаряда от Ким Чен Ун за Владимир Путин.

Още: Докато Путин отива там: Десетки севернокорейски войници пресякоха границата с Южна Корея

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес