Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Япония иска да закупи ракети "Томахоук"

14 януари 2023, 07:01 часа • 2323 прочитания

Японският министър-председател Фумио Кишида съобщи на президента на САЩ Джо Байдън на срещата им във Вашингтон, че Токио възнамерява да закупи американски крилати ракети "Томахоук" като част от мерките за укрепване на отбранителната си мощ, съобщи агенция Kиодо.

"Япония и САЩ се намират в безпрецедентно тежка и сложна среда на сигурност", цитира агенцията думите на Кишида. Японският министър-председател подчерта, че е необходимо спешно да се реши въпросът с придобиването на ракети "Томахоук".

На 16 декември японското правителство одобри нова стратегия за национална сигурност, която е основният документ на отбранителната политика на страната. Байдън приветства това решение на Токио. Стратегията предвижда правото да се предприемат контраатаки срещу цели на територията на потенциалния враг. В същото време в нея ясно се посочва, че не се допускат превантивни удари на територията на потенциален противник.

Стратегията предвижда разходите за отбрана да бъдат увеличени почти двойно до 2% от БВП до 2027 г. по модела на НАТО. Като част от развитието на способности за контраатака Япония планира да увеличи обхвата на съществуващите си ракети тип 12 и да закупи американски крилати ракети "Томахоук", пише БГНЕС.

ОЩЕ: САЩ и Япония с общи действия срещу Китай, ще се отбраняват заедно и от космически атаки - Новини от Actualno

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес