Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изтече информация какво е казал Нетаняху на Байдън за очаквания удар по Иран

15 октомври 2024, 09:48 часа • 1638 прочитания

Израелският премиер Бенямин Нетаняху е заявил пред президента на САЩ Джо Байдън какви ще са ответните действия на страната му срещу Иран след изстреляните на 1 октомври около 180 балистични ракети от Техеран към израелска територия. Целият свят очаква развитието, защото Израел вече заплаши с удари по ирански ядрени обекти: Израел е скъсил списъка си с мишени в Иран, Техеран със "спешна дипломация" от страх за ядрените обекти.

Удари само по военни цели

Според The Washington Post ответният отговор ще включва удари само по военни обекти - това е казал Нетаняху на Байдън, твърди американската медия, което означава, че ядрените съоръжения на Иран засега са в безопасност от израелско нападение. Израелският премиер е ограничил планираните действия, за да избегне намеса в изборите за президент на САЩ на 5 ноември, казват двама служители, запознати с въпроса. Американски служител посочва смекчаването на позицията на Нетаняху като ключов фактор за решението на Щатите да изпратят на Израел модерната система за противоракетна отбрана THAAD, която вече беше разположена там.

Още: ООН остава силно загрижена за инцидентите с миротворци в Ливан

САЩ се опитаха да смекчат плановете на Израел да отвърне на неефективната иранска атака (повечето ракети бяха прехванати, имаше една цивилна жертва), опасявайки се, че ескалиращите ответни действия могат да предизвикат по-широка война в Близкия изток. Преди това се смяташе, че Израел обмисля атаки срещу иранска петролна инфраструктура или ядрени обекти. Байдън вече заяви позиция против такива нападения: Иран е скъсил срока, в който може да направи ядрено оръжие: Оценка и примери.

Атака срещу петролна инфраструктура може да доведе до повишаване на цените на енергията, докато удар по ядрен обект може да разшири бойните действия и да привлече участието на САЩ. Американските гласоподаватели, недоволни от всеки от двата резултата, биха могли да изразят недоволството си в урните, което ще навреди на вицепрезидента на САЩ и кандидат на Демократическата партия Камала Харис и ще помогне на републиканеца Доналд Тръмп, тълкува The Washington Post.

Държавите от Персийския залив също лобират пред Вашингтон да попречи на Израел да атакува петролните обекти на Иран, тъй като се опасяват, че ако конфликтът се разрасне, техните собствени петролни съоръжения могат да бъдат обстрелвани от пълномощниците на Техеран.

Късно вечерта в понеделник, 14 октомври, кабинетът на Нетаняху посочи, че нуждите на Израел, свързани със сигурността, ще надделеят над всички други изчисления. „Вслушваме се в мислите на американското правителство, но ще вземем окончателните си решения въз основа на нуждите на националната сигурност на Израел“, се казва в изявлението на администрацията на премиера. Снощи Нетаняху е планирал да свика среща по въпросите на сигурността във военния щаб „Кирия“ в Тел Авив, съобщава The Times of Israel. Нямаше официално изявление за срещата.

Снимка: Getty Images

Още: Израелската армия откри подземен комплекс на "Хизбула" в Южен Ливан

Отговорът на Иран: усилена дипломация в региона

Иран продължава да координира действията си с регионалните лидери и лидерите на „Оста на съпротивата“ (включваща всички прокси сили на Техеран в региона) преди очаквания израелски ответен удар. Министърът на външните работи Абас Арагчи пътува до Багдад на 13 октомври, за да обсъди с висши иракски служители „специалните и опасни условия“ в Близкия изток. Той може би ги е предупредил да не позволяват на Израел да използва иракското въздушно пространство, за да атакува Иран, анализира американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

Иракският министър на външните работи Фуад Хюсеин определи „(израелското) използване на иракското въздушно пространство“ за нападение срещу Иран като „напълно неприемливо“ по време на пресконференция с Арагчи. Иракският президент Абдул Латиф ал Рашид отделно подчерта, че Багдад „никога няма да служи като плацдарм“ - пак пред иранския топ дипломат. Западните медии по-рано съобщиха, че Израел вероятно е използвал иракското въздушно пространство, за да атакува Иран на 18 април в отговор на голямото пролетно нападение. Припомняме, че едни от най-важните проксита на Иран са именно различните проирански милиции в Ирак.

Още: Нетаняху: Израел ще продължи да нанася безпощадни удари по "Хизбула"

Арагчи се срещна отделно с високопоставени омански служители и с високопоставения представител на йеменските бунтовници хути Мохамед Абдулсалам в оманската столица Маскат вчера. Иранският външен министър заяви пред репортери, че Техеран е прекратил непреките преговори със САЩ, като вероятно имаше предвид разговори, които американски и ирански служители проведоха в Оман през последните месеци, за да се опитат да избегнат ескалация в региона. В миналото Оман и Ирак са служили като посредници между Иран и Съединените щати и Арагчи може би е призовал правителствата на двете страни да окажат натиск върху Вашингтон да ограничи отговора на Израел на иранското нападение от 1 октомври, смятат от ISW. 

Същевременно иранските медии публикуваха пълния текст на „Плана за развитие на мирното използване на ядрените технологии". Наскоро член на парламентарния президиум обяви плана, който призовава за създаването на Съвет за атомна енергия, състоящ се от 19 членове, включително иранския президент и министрите на енергетиката, външните работи и отбраната. Планът също така предвижда, че Националният фонд за развитие трябва да инвестира най-малко 1 милиард долара годишно в ирански проекти за ядрена енергия. Опасенията на Запада са, че Иран е много близо до създаване на ядрено оръжие: ЦРУ: Израел и Иран не искат пълномащабна война, но може да има грешни преценки.

Войната в Близкия изток: много жертви след обстрел по Северен Ливан

Сраженията между израелската армия и "Хизбула" продължават, както и въздушните удари. Ливан съобщава, че най-малко 21 души са загинали, а други осем са били ранени при израелски въздушен удар в северната част на страната - първи подобен, регистриран от 7 октомври 2023 г. насам. Първоначалната информация от вчера беше за 9 загинали и 1 ранен: Израел за първи път е атакувал Северен Ливан - има жертви в християнско село (ВИДЕО).

Ударът е бил нанесен по жилищна сграда в Айту - предимно християнско село, далеч от районите, в които Израел нанася удари по "Хизбула". Израелската армия все още не е коментирала.

Още: Великобритания наказа висши ирански военни заради балистичните ракети по Израел

Нападението с дрон на "Хизбула" от 13 октомври, насочено срещу база на Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ), при което загинаха четирима войници и бяха ранени над 60 души, вероятно е част от усилията на подкрепяната от Иран шиитска групировка да наложи още повече разходи на Израел, тъй като тя е изправена пред оперативни предизвикателства в Южен Ливан, коментират от ISW: Кървави удари: "Хизбула" атакува, Израел бомбардира училище в Газа (ВИДЕО).

ЦАХАЛ продължават да завземат терени и градове в Южен Ливан, демонстрирайки, че може да действат безнаказано там. Нападенията на "Хизбула" в Израел ѝ позволяват да твърди, че оказва „съпротива“ на израелските сили, въпреки че не може или не желае да защитава Южен Ливан.

Междувременно член на силите "Кудс" на Иранската революционна гвардия заяви пред кувейтския вестник Al Jarida, че иранският върховен лидер Али Хаменей е назначил заместник-командира на "Кудс" Мохамед Реза Фала Задех за оперативен съветник на ливанската "Хизбула". Това твърдение не може да се провери по независим път. Източникът твърди, че Задех ще помогне за „управлението на настоящата война“ с Израел и ще осигури логистична и комуникационна подкрепа. Съобщава се, че зам.-командирът на "Кудс" няма да съветва ливанската групировка по политически въпроси, нито да променя политическата структура на "Хизбула".

Още: Войната е все по-жестока: Иран е заплашил Саудитска Арабия с удар по най-ценното ѝ

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес