Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Израелският външен министър: Лидерът на "Хамас" е мъртъв

17 октомври 2024, 20:19 часа • 1241 прочитания

Израелският външен министър Израел Кац съобщи, че лидерът на палестинската ислямистка групировка "Хамас" Яхия Синвар е бил убит, предаде Ройтерс.

"Масовият убиец Яхия Синвар, отговорен за клането и зверствата от 7 октомври, беше убит днес от войници на Израелските сили за отбрана", каза Кац в специално изявление.

Израелската армия съобщи по-рано днес, че проверява вероятността 61-годишният Синвар да е сред убитите при операция в ивицата Газа, чиято цел са били трима екстремисти.

Още: Израел проверява дали уби архитекта на атаката на "Хамас" от 7 октомври

Предшественикът на Синвар - Исмаил Хания, беше убит в края на юли при израелски въздушен удар в иранската столица Техеран. Началникът на генералния щаб на израелската армия Херци Халеви обеща на 7 август да намери и да елиминира неговия наследник. Синуар е смятан за мозъка на безпрецедентното нападение, осъществено от "Хамас" срещу израелска територия на 7 октомври миналата година, посочва Ройтерс.

Израелската армия елиминира няколко висши командири на "Хамас" в ивицата Газа, както и водещи фигури на ливанската шиитска групировка начело с лидера ѝ Хасан Насралла, като така нанесе тежки удари на своите подкрепящи се врагове, отбелязва агенцията.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес